Glas Javnosti

Za jednu pesmu MARINA TUCAKOVIĆ ni sama nije verovala da će biti veliki HIT: Kad me njeno visočanstvo melodija povuče, onda sam tu car (VIDEO)

Estrada
Autor: Glas javnosti

Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija - kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja i to ume umetnika baš da smori, govorila je Marina Tucaković.

Najpoznatiji tekstopisac "opšte prakse" od šlagera sedamdesetih godina do najnovijih hitova folka napustila nas je juče u 67. godini. Malo je poznato da autorka vanvremenskih pesama koje je ostavila za sobom u svojoj kući nije imala nijednu jedinu ploču, nijedan isečak iz novina...Ništa. Iako je iznederila mnoge zvezde sebe zvezdom nije smatrala. Napisala je nebrojeno mnogo tekstova pesama od kojih su većina hitovi.

U jednom davnom intervju Džuboksu na pitanje da li se ljuti kada joj kažu da joj je tekst loš bezmalo na ivici šunda rekla je:

- Ne. Zašto da se ljutim? Svako ima prava na svoje mišljenje. Neki su dobri, neki nisu. Sve zavisi od muzike. Ako je muzika loša, loš je i tekst. Zavisi od pevača... Jer, po meni, svaka muzika zaslužuje adekvatan tekst.

 Zašto uopšte raditi s lošim pevačima, glasilo je jedno od pitanja.

- Zato što sam idiot. Stvarno, meni bilo ko da traži tekst, ja bih ga napisala. Ne umem da kažem ne. Ne znam kako, ali ne umem. Oni dođu, traže tekst i ja kažem - dobro.

Za mnoge pevače je prema sopstvenom priznanju radila ozbiljno.

- Ne bi bilo lepo da kažem za koje ljude radim ozbiljnije, mogu da nabrojim tekstove kojima sam zadovoljna. Recimo, sviđaju mi se tekstovi za ceo Slađanin LP,  tekstovi za Olivera Mandića, par tekstova za Smak i YU grupu, zatim oni za grupu Zana, nekoliko starih tekstova za grupu Dag... to je sve.

Krstila je legendarnu pop grupu Zana kojoj je dala ime. 

- Marina je sve vreme od momenta kada mi napravimo neku osnovnu temu prisutna. Upućena je u sve što se dešava, od samog početka saživljava se sa pesmom. Desi se zovnemo Marinu u dva sata ujutru, ona se izvuče iz pidžame, dođe i kaže "Da l' ste normalni, ovo ne valja ništa" - ispričala je svojevremeno Zana.

U poslednje vreme pevači su je slabo zvali da im piše pesme.

 - Svi kažu da im je kriza, ali to sve povlači i tim koji je oko njih. Samim tim i tekstopisci ne zarađuju dovoljno. U jednu ruku i razumem estradu, jer nema gde da im se uloženi novac u pesme vrati. Nekad imam inspiracije da napišem tekst, nekada ne. Sve zavisi od trenutka, emocija. Kud će mi veći bol od ovog što proživljavam? Ne bih još i u pesme da ga pretočim. U teškim situacijama mi najviše pomaže pesma "Kukavica", nju doživljavam i to je pesma za sva vremena. Ne mogu reći omiljena, ali je uvek rado slušam. Interesantno je da sam mislila da će pesma Harisa Džinovića "Ostariću neću znati" biti promašaj, ali se na kraju publici dopala i postala je hit, rekla je svojevremeno Marina Tucaković.

.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR