Glas Javnosti

ŽESTOK PRITISAK NA SRBE: Deportacija igumana Fotija pokušaj da se protera ceo narod sa Kosova i Metohije (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Deportacija igumana manastira Devina voda kod Zvečana, protosinđela Fotija, nije samo njegovo proterivanje, već celog srpskog naroda sa Kosmeta, smatra kulturolog i verski analitičar Jovan Janjić, navodeći da bi, da iole ima pravde i morala u savremenom svetu, morale da reaguju međunarodne organizacije jer je na taj način ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu

Takozvana "kosovska policija" je po hitnoj proceduri, bez ikakvog obrazloženja, 20. oktobra deportovala sa Kosova protosinđela Fotija, višegodišnjeg igumana manastira Devina voda u opštini Zvečan, a Janjić to vidi kao čin nasilja koje se ovoga puta vrši protiv Srpske pravoslavne crkve.

"Poruka je jasna - privremene prištinske institucije nastoje ovim činom da pošalju poruku SPC da njeno sveštenstvo i monaštvo, a samim tim i verujući narod nisu dobrodošli na Kosovu, koje bi oni da zaokruže kao svoju nezavisnu državu. Posle etničkog čišćenja i raznih vidova nasilja, sada pokušavaju da sprovode duhovno nasilje, odnosno da promene duhovni kod te srpske pokrajine kako bi je prisvojili kao tobože svoju državu", kazao je Janjić za Kosovo onlajn.

Ukazuje da je Srpska crkva prisutna na Kosovu i pre nego što je dobila autokefalnost 1219. godine, od kada je, kako dodaje, priznata kao samostalna i od Vaseljenskog pravoslavnog sveta.

Kako ističe Janjić, sada pokušavaju da crkvu koja ima takve korene uklone ili da eventualno prisvoje njeno nasleđe radi sticanja nekog svog novog identiteta.



"Ovim se šalje poruka da će nastaviti da se obračunavaju sa srpskim narodom i sa srpskom crkvom jer crkva je, osim monaštva, i verujući narod, tako da je to poruka svim Srbima. Na taj način, pokušavaju da demonstriraju svoju vlast pred spoljnim svetom i ono što je možda još paradoksalnije jeste da slede one satanističke krugove iz sveta koji se obračunavaju sa pravoslavnom crkvom. Čim krenu napadi na pravoslavlje bilo gde u svetu, za tim posegnu i te takozvane vlasti u Prištini", naveo je.

U tom smislu napominje da je nedavno sprovedeno nasilje u Ukrajini, kada je parlament te zemlje zabranio kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Ističe da su odmah "posegli ti šrafčići iz Prištine da se na taj način dodvore svojim gazdama u Briselu, Vašingtonu i drugim centrima moći gde se neguje satanizam i gde se propagira nasilje nad međunarodnim poretkom".


Prema njegovim rečima, deportacija igumana Fotija izgleda kao pojedinačni slučaj, ali ima opšti karakter, jer je to poruka celoj SPC na Kosovu, ali istovremeno i srpskom narodu.

"Oni ne znaju ništa novo, ništa konstruktivno da sprovedu, naprotiv oni znaju samo da slede destrukciju i ono što neki najgore u savremenom svetu rade, da sprovode nasilje. Tu matricu su preuzeli od bivšeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koji je proganjao one sveštenike koji tobože nisu državljani Crne Gore, nisu rođeni tu i to su i oni preuzeli. Kome je iguman Fotije smetao, uredno je imao sva dokumenta i krenuo da produži boravak sa svim dokumentima nakon 13 godina, a oni su ga odmah deportovali. To je očigledan čin nasilja sa jasnom porukom upućenom na više adresa", kazao je Janjić.

Kako navodi, da je iole pravde i morala u savremenom svetu koji, kako kaže citirajući Bibliju, "sav u zlu leži", morale bi da reaguju razne međunarodne organizacije, pre svega one koje imaju svoje predstavnike na Kosovu.


"Ovim se ugrožava jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu vere, sloboda veroispovesti, a to je jedno od zagarantovanih prava i Poveljom o ljudskim pravima. Na ovaj čin trebalo bi da reaguju svi kojima je to posao, a svaki čovek je dužan da se zalaže za poštovanja prava jer ako vi proterujete sveštenike, monahe, u ovom slučaju nastojatelja jednog manastira, vi u stvari idete protiv vernika koji pripadaju toj crkvi, koji idu za tim sveštenstvom i koji dolaze u taj manastir", kaže.

Naglašava da ovo nije samo proterivanje igumana Fotija, već čin pokušaja proterivanja celokupnog srpskog naroda sa Kosova.

"U tom svom nasilju oni će ići sve dok budu mogli da idu i, nažalost, dok imaju prećutnu podršku od ovih sa zapada koji dopuštaju da se međunarodni poredak kreira na lažima i nasilju", dodaje.

Ukazuje i da Eparhija raško-prizrenska svakako treba da se obrati međunarodnim institucijama jer će i ćutanje tih institucija biti odgovor, odnosno na taj način bi sebe legitimisali kao da su na strani progonitelja, na strani rušitelja poretka.


Navodi i da treba prvenstveno tražiti od onih međunarodnih organizacija koje su prisutne na Kosovu - UNMIK, OEBS i dodaje da očekuje da će reagovati i pomesne pravoslavne crkve jer, kako pojašnjava, kada se udari na jednu pravoslavnu crkvu, udareno je na celokupan poredak svih pravoslavnih crkvi na svetu.

"Sve pomesne crkve čine jedan organizam, a to je Vaseljenska pravoslavna crkva. Ovo je udar na sve pravoslavne crkve tako da će pretpostavljam sve i reagovati, a verujem i države u kojima je pravoslavna crkva većinska", naveo je.

Kako kaže, možda je i suštinsko pitanje kako će vernici reagovati.

"Sve ima granicu trpljenja, pogledajte kada je izbio Prvi srpski ustanak, Beogradski pašaluk je imao svega oko 368.000 stanovnika, narod se razbežao kojekude, ali iz tog malobrojnog naroda pojavila se grupa odvažnih ljudi, na čelu sa Karađorđem, i ustali su jer je bilo biti ili ne biti. Ustali su protiv jedne od najmoćnijih zemalja sveta - Turske. Ne kažem da će sada do toga doći, ali se ovakvim činovima provocira i izaziva samoodbrana naroda. Na koji način, ne znam, ne živim na KiM, ali saosećam sa svim ljudima koji pate, a pogotovu sa našim narodom na Kosovu i Metohiji koji toliko žrtava podnosi, toliko je krvi prolio, tu zemlju svojom krvlju, suzama i znojem napojio dok satanisti likuju i ćute nad takvim nasiljem", zaključio je.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR