Glas Javnosti

DOKLE VIŠE: Iguman manastira Devina voda deportovan sa Kosova i Metohije bez obrazloženja!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Iguman manastira Devina voda, kod Zvečana, protosinđel Fotije deportovan je sa Kosova u Severnu Makedoniju, po hitnoj proceduri od strane takozvane "kosovske policije", bez obrazloženja, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija je najoštrije osudila ovaj postupak, ističući da je reč o brutalnom i proizvoljnom proterivanju crkvenog lica, kojim je praktično započet otvoreni progon sveštenstva i monašta SPC sa Кosova.

Otac Fotije rođen je 1981. godine u Skoplju, a u Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. godine. Do 2009. služio je pri u manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena, a te godine imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekinuto punih 13 godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, on je u skladu sa kosovskim zakonima, kao državljanin Severne Makedonije, kao i druga sveštena lica koja nemaju kosovska dokumenta, aplicirao poslenjih pet godina, svake godine za boravišnu dozvolu.

Napominju da je redovno i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre 10-ak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, te je danas trebalo da dobije i privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

„Otac Fotije, kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja. On je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ’sever Кosova nije u sistemu’ i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi“, ukazuju iz Eparhije.

Međutim, kada je danas trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom, rečeno mu je bez obrazloženja da je njegov zahtev odbijen.

„Štaviše, iako je imao odobreno boravište od ranije sve do 11. novembra rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa Кosova, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na Кosovu poništene i da će njegov dalji boravak na Кosovu biti nelegalan. U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na ’razloge nacionalne bezbednosti’ bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otaac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da je, u krajnje neprijatnoj situaciji pritiska, bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata (tekst o odbijanju zahteva i tekst o poništenju prava na dalji boravak).



„Dokumenti su mu dati na albanskom i posle su mu prevedeni. Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja. Na molbu Eparhije, pored predstavnika OEBS-a na lice mesta došao je i predstavnik Euleksa, koji je fotografisao dokumente, i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i ocu Fotiju rečeno da se radi o ’razlozima nacionalne bezbnednosti’ bez ikakvih detalja“, napominje Eparhija.

Nakon što je, praktično, bio prinuđen da pristane na deportaciju, ocu Fotiju je privremeno oduzet pasoš Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno, što je video i predstavnik Euleksa, da bi zatim bio sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.

Onemogućeno mu je da ode do njegovog manastira i uzme lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na Кosovu.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je najoštriji protest povodom ovog događaja, kako navode, bez presedana, u kome je dugogodišnji klirik Eparhije, koji na Кosovu boravi više od 13 godina bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na Кosovo u narednih pet godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak.




„Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa Кosova, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na Кosovu član 7A.3 u kome se kaže da ’neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Кosovo ili boravak na Кosovu za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce’. Ovaj deo zakona se inače bavi određenim aspektima delovanja SPC na Кosovu“, poručuju iz Eparhije.

Podsećaju na sličan primer pokušaja proterivanja monaha od pre par godina, koji je rešen intervencijom kosovoskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Eparhije poručuju i da će o ovom slučaju otvorenog progona na verskoj i nacionalnoj osnovi, uz otvoreno kršenje verskih prava, obavestiti zvanično EU, Euleks, ambasadore zemalja Кvinte, ali i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom verskih i ljudskih prava.

„Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućili funkcionisanje jednog manastira u kome je otac Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monašta SPC sa Кosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Кosova i Metohije“, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR