Glas Javnosti

U Nepalu odobren prvi istopolni brak koji je pozdravljen kao pobeda LGBTQ zajednice

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti u zapadnom okrugu Lumjung zvanično su u sredu registrovale prvi gej brak u ovoj državi. 

Ova odluka i pristanak dolazi nakon pet meseci nakon što je Vrhovni sud izdao privremenu naredbu kojom se dozvoljava istopolnim parovima da registruju svoje brakove.


Tajvan je jedino drugo mesto u Aziji koje je legalizovalo istopolne brakove.

Novopečeni par je rekao da žele da otvore zajednički bankovni račun i dele vlasništvo nad zemljištem koje su kupili. Ali njihov najveći san je da usvoje dete kada im finansije budu stabilnije. Zajedno su skoro deceniju. Par se venčao na hramskoj ceremoniji 2017. i ove godine je tražio pravno priznanje svoje zajednice.


Gurung je transrodna žena koja nije promenila pol u zvaničnim dokumentima. Pandei je rođen i identifikuje se kao muškarac.

Okružni sud u glavnom gradu Nepala Katmanduu je 13. jula odbio da registruje njihov brak uprkos naredbi Vrhovnog suda koja je naložila vladi da registruje takve zajednice dok ne pripremi zakon za promenu zakona.

Okružni sud je tvrdio da niži sudovi nisu bili obavezni da poštuju naredbu jer je ona bila upućena samo vladi.


Ali u sredu, Hem Raj Kafle, glavni administrativni službenik ruralne opštine Dordi, rekao je: „Izdali smo potvrdu o registraciji braka bračnom paru uzimajući u obzir nalog Vrhovnog suda i uputstva relevantnih vladinih organa.“

Vodeći aktivista za LGBTQ+ prava Sunil Babu Pant nazvao je ovo "istorijskim" trenutakom i pobedom seksualnih i rodnih manjina.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR