Glas Javnosti

SKANDAL KOJI TRESE PERU! ISPLIVAO AUDIO SNIMAK PREMIJERA I DEVOJKE (25): Podneo ostavku

Svet
Autor: Glas javnosti

Peruanski premijer Alberto Otarola podneo je ostavku nakon što je u javnost isplivao problematičan audio snimak.

Premijer Perua Alberto Otarola (57) podneo je u utorak ostavku nakon što je tokom vikenda objavljen audio-snimak na osnovu kog je optužen da je pokušao da iskoristi svoj uticaj. Snimak uključuje razgovor između njega i jedne žene, Jazire Pinedo (25), kojoj je pomogao da dobije veoma unosne vladine ugovore.


Skandal je eksplodirao kada je peruanska televizija, Panorama, emitovala audio snimak razgovora između njih dvoje, a povodom ovih optužbi pokrenuta je i zvanična istraga. Sumnja se da je na objavljenom audio snimku Otarola razgovarao sa Pinedo, koja je kasnije radila na raznim državnim funkcijama. Ona je navodno dobila dva ugovora za rad u Ministarstvu odbrane 2023. godine koji su joj doneli prihod od ukupno 14.000 dolara. U audio snimku se takođe može čuti kako joj Otarola izjavljuje ljubav i traži od nje da mu pošalje svoj CV.

Povodom ovih navoda oglasila se i Pinedo koja je za peruanski Kanal N izjavila da je ranije imala kratku vezu sa premijerom.


Otarola je za medije rekao da je snimak napravljen 2021. godine, kada on nije bio vladin zvaničnik, te da je izmalipunisan od strane njegovih političkih protivnika, kao i da je sve ovo deo zavere protiv njega. Međutim, predsednica države Dina Boluarte zahtevala je da se Otarola ranije vrati iz zvanične posete Kanadi, nakon čega je odmah podneo ostavku.

"Oni koji su od uvek želeli da izađem iz vlade nisu čak ni oklevali da montiraju audio snimak u cilju da ukaljaju moj imidž", rekao je Otarola u svojoj ostavci.


Kako prenosi Rojters, nakon što je snimak dospeo u javnost on je negirao da je počinio bilo kakav zločin. Zajedno sa Otarolinim odlaskom, ostalih 18 članova vlade takođe mora da podnese ostavku. Predsednica Perua ima pravo da vrati svakog člana kabineta ili da ih zameni novim ministrima. Ovakvi potresi nisu strani peruanskoj vladi. Gospođa Boluarte je naredila nekoliko rekonstrukcija kabineta otkako je preuzela vlast sa ciljem da što više uguši opoziciju.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR