Glas Javnosti

PAPA FRANJA RAŠČINIO BISKUPA: Seksualno zlostavljao svog nećaka

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Franja raščinio je danas belgijskog biskupa Rožera Vangheluvea koji je priznao da je punih 14 godina seksualno zlostavljao svog nećaka i nikad nije bio kažnjen od strane Vatikana.

Slučaj Vangheluvea koji je biskup Briža je postao simbol nesposobnosti Katoličke crkve u postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja.


Njemu ne samo što je bilo dozvoljeno da se tiho povuče sa svog položaja kad je izbio skandal 2010. godine, već je njegov nadređeni kardinal Godfrid Danels snimljen kako zahteva od jedne njegove žrtve da svoje zlostavljanje drži u tajnosti sve dok episkop ne ode sa funkcije.

Saopštenje Vatikana u kome se navodi da je Franja rašćinio Vangheluvea dolazi samo par meseci pre nego što je zakazana papina poseta Belgiji, gde je ceo slučaj u međuvremenu postao veliki skandal.

Vangeluve je postao planetarno poznat 2010. godine kada je otkriveno da je preko deceniju seksualno zlostavljao svog nećaka u vreme dok je bio najpre sveštenik a kasnije biskup.


Kasnije je priznao da je zlostavljao i drugog nećaka. On je čak pokušavao da umanji svoje zločine opisujući ih kao „malu igru“ koja nije uključivala „grubi seks“.

Dozvoljeno mu je bilo da se penzioniše dve godine pre uobičajene ;starosne granice za odlazak u penziju, ali se nakon toga nikad nije suočio sa bilo kojom drugom kaznom.

To je za mnoge bio dokaz jasnog odbijanja Svete Stolice da sankcioniše katoličke biskupe čak i za seksualne zločine koje su oni sami priznali.


U današnjem saopštenju ambasade Vatikana u Briselu navodi se da su poslednjih meseci izašli na videlo „ozbiljni novi elementi“ u vezi ovog slučaja koji su naterali Katoličku crkvu da ponovo otvori ovaj slučaj.

Nije rečeno o kojim novim informacijama se radi, međutim poslednjih meseci belgijski biskupi su sve više javno iskazivali svoje ogorčenje zbog stalnog odbijanja Vatikana da preduzme mere protiv ;Vangheluvea.

U septembru biskup Antverpa Johan Boni je rekao za belgijsku nacionalnu televiziju VRT da su belgijski biskupi godinama zahtevali od Vatikana da raščini Vangheluvea, ali da nikad nisu dobili nikakav odgovor.


Zastupnica preživelih seksualnog zlostavljanja ;Lieve Halsberge rekla je da zakasnelo raščinjavanje nije donela pravdu Vangheluveovim žrtvama i da je to samo „PR potez“ uoči Franjine posete toj zemlji.

Nakon otkrića tih navoda, specijalna komisija je sačinila izveštaj o katoličkom sveštenstvu koji je zlostavljao stotine žrtava, od kojih su neke bile stare samo dve godine i rekla da je zlostavljanje dovelo do najmanje 13 samoubistava. Predsedavajući komisije je rekao da je u stvarnosti zlostavljanje bilo još veće, ali da mnoge žrtve i dalje nisu mogle da se nateraju na razgovor o tome.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR