Glas Javnosti

Расправа о Сребреници и приказивање документација почела и пре формирања међународне комисије

Politika
Autor: Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

Бањалучки медији износе документа којима настоје потврдити да је у јулу 1995. било масовног страдања у Сребреници у војним борбама две војске.

Поновно отварање теме о дешавањима у Сребреници и сагледавање трагедије која је задесила то место за време рата, вратила је интересовање јавности две деценије уназад. Почели су да се износе детаљи појединих докумената и тврдње којима се настоји довести у питање оно што је записано у недавно оспореном Извештају о Сребреници из 2004. године и тиме потврдити као оправдане намере за новим „непристрасним и објективним” сагледавањем тог осетљивог питања. Из Сарајева одговарају како је реч о ревизионизму јер су, како се тврди, размере трагедије која је задесила Бошњаке за девет јулских дана 1995. одавно судски записане.

Намера Владе РС по задатку који је добила од Скупштине РС јесте да изнова сагледа чињенице о тој трагедији, али не само судбину Бошњака у јулу последње ратне године већ и злодела почињена над Србима у тој заштићеној зони УН, за време три и по године рата. Међународним представницима није се допала одлука донета једногласно у РС, где верују да су се у четрнаест последњих година појавиле нове чињенице, које захтевају корекцију података записаних 2004. године. Уз констатације које су се могле чути да намера није да се негира злочин над Бошњацима.

Глас јавности / Политика / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR