Glas Javnosti

RASTE STRAH OD OTKAZA U IT SEKTORU : Treba nam izvoz usluga

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Izvoz IKT usluga je i dalje u rastućem trendu kod nas, kaže za N1 Aleksandra Popović, direktorka projekta "Srbija inovira". "Međutim, koliko god da je taj trend povoljan, struktura ostaje ista - izvozimo pre svega IT usluge, čak 80 odsto, a svega 20 procenata IT proizvode. A upravo ti proizvodi povećavaju lanac proizvodnje i jačaju tu našu ekonomiju zasnovanu na inovacijama", naglasila je Popović.

Premijerka Srbije rekla je da se ove godine očekuje četiri milijarde evra od izvoza Informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Na pitanje šta to znači i koliki je to efekat, Popović kaže da je to „dobar rast“

„Odnosno dobar trend koji imamo, prošle godine je iznosio 45 posto. Mislim da smo prva zemlja u Evropi u odnosu na taj rast“, rekla je.

Međutim, dodaje, struktura izvoza ostala je ista.


„Koliko god da je taj trend povoljan, struktura ostaje ista – izvozimo pre svega IT usluge, čak 80 odsto, a svega 20 procenata IT proizvode. A upravo ti proizvodi povećavaju lanac proizvodnje i jačaju tu našu ekonomiju zasnovanu na inovacijama“, kazala je Popović.

IT usluge su, dodaje, pre svega usmerene na inženjerski kadar.

„Zašto? Vidimo i sada, ako pogledamo izvoz i zemlje, to su SAD i Velika Britanija, odnosno zemlje koje su bile pogođene krizama, i to se polako preliva na nas. Dok vidimo da ove kompanije koje su usmerene na proizvode sada zapošljavaju i one ne osećaju krizu, lakše mogu da se prilagode“, pojašnjava.

O tome da li otpuštanje programera u nekim velikim kompanijama kod nas treba da nas brine, Popović kaže da ne.

„Očekivano je da oni vrlo lako nađu posao, vidimo da i dalje ima oglasa, postoji pozražnja. Bilo bi lepo da se jedan deo njih usmeri u neko tehnološko preduzetništvo, da započnu neke svoje biznise i da doprinesu razvoju tog našeg inovacionog eko sistema“, naglasila je.

A nakon jednogodišnjeg probnog perioda, Srbija će do kraja meseca dobiti prvi superklaster. On će obuhvatiti mlade tehnološke kompanije sa najvećim potencijalom za rast u četiri oblasti. Izdvojene su 4 oblasti u kojima se prave superklasteri – Visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, Gejming okruženje i virtuelna realnost, Web 3 i blokčejn tehnologije i Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji. Krajem juna biće izabran samo jedan.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR