Glas Javnosti

BAŠTA U GRADU: Hortikultura može biti unosan posao

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na Beogradskom sajmu, održana je izložba cveća i ukrasnog bilja "Bašta u srcu grada". To je i prilika za analizu cvećarske proizvodnje. Poslednjih godina, ona raste, ali je uvoz pet puta veći od izvoza cveća. Stručnjaci kažu da, uz Francusku, Srbija u Evropi ima najbolje uslove za gajenje ruža, a mi je uvozimo čak iz Etiopije, Kenije, Ekvadora.

Svakome ko je skoro ušao u neku cvećaru jasno je da je hortikultura unosan posao. Ukrasno bilje, žbunovi i drveće donose najveću zaradu, ali je vreme povrata uloženog najduže, pet do šest godina.
- Sezonsko cveće koje se seje u jesen ili u proleće i odmah se posle nekoliko meseci prodaje, to donosi najbrži obrt. Posle toga dođe možda rezani cvet ruže koji se proizvodi u plastenicima - kaže Milan Topalović iz Rasadnika Topalović iz Lipolista.

Protekle godine od prodaje mirisne robe inostranstvu zaradili smo šest miliona evra, a na uvoz potrošili 30 miliona.
- Ako poredimo 2022. sa 2023. godinom možemo da primetimo da raste vrednost uvoza što ukazuje na to da ovo tržište ima potrebe za ovakvom vrstom proizvoda i da su to proizvodi koje i mi možemo da proizvedemo imamo i podršku Ministartva poljoprivrede - objašnjava Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.
Država vraća do 65 odsto uloženog u hortikulturu, odnosno i do 800.000 dinara po zahtevu za ulaganje u opremu i mehanizaciju. Prošle godine uvedena je nova subvencija – 700.000 dinara za proizvodnju sadnica ruža. Već se primećuje rast njihovog izvoza.
- Izvozimo ruže za sadnju ali uvozimo sveže ruže za bukete. U tom smislu treba malo promeniti strukturu izvoza, povećati živo cveće za izvoz ne samo ruža nego i ostalog saksijskog cveća, zumbula, muškatli, begonija - istakla je Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Cveće i ukrasno bilje zasejano je, prema zvaničnoj statistici, na oko 1.000 hektara. Nezvanično, površine su znatno veće, što ukazuje da i cveće raste u sivoj zoni.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR