Glas Javnosti

Vanja ima 11 godina i osvojila je više od 40 planinskih vrhova: Sa tatom Draganom hrabro ostvaruje snove

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako se to rodi dete koje sa četiri godine poželi da pešači i osvaja planinske vrhove?

Znate li ono glavno pitanje koje postavlja svaki roditelj - kako decu da vratimo prirodi? Kako da ih odvojimo od mobilnih telefona? Jer, spas jeste u prirodi. 

Vanja i Dragan Džodan to najbolje mogu da potvrde i upravo sa njima smo pričali u emisiji "Popodne" na UNA televiziji. Vanja od svoje četvrte godine planinari, a sada kada ima 11 godina izazovi i vrhovi koje želi da savlada su još viši i hrabriji.

Kako se to rodi dete koje sa četiri godine poželi da pešači i osvaja planinske vrhove? Uči li se tako da se nikada ne odustaje? Šta za to dete znači svaki korak koji napravi prema nekom vrhu? Koliko koraka je potrebno do vrha Kilimandžara? 

Foto: printscreen Dragan Džodan

"Moja ćerka je i pre četvrte godine išla sa mnom na pecanje i u šumu. Postoji šuma za koju Beograđani i ne znaju, a na 3,4 kilometra od Beograda, puna srna, divljih svinja - Stepin Lug, šuma prema Bubanj potoku i Jajincima. Tu smo često išli sa njenim drugarima iz vrtića. Naparavimo zemunice, pa roštilj, pa stavimo kobasice na štap. I tu se tako rodila njena ljubav prema prirodi. Ja sam stalno u prirodi", ističe Dragan i dodaje: 

"Kada je ona imala četiri godine, nju je zainteresovalo gde je ta planina na koju sam se 28 puta popeo, to je Sozina Dolina. Junački su se deca popela. Planina je niska, oko 880 metara, kreće se od nule, od more, gore je pakleno, usijane stene. Ali deca su uspela. Onda je bio problem, treba sići dole, a Vanja neće. Kaže hoće da ostane da živi na vrhu. I tad sam morao da joj obećam da ćemo ići stalno" objašnjava Dragan kako je njegova ćerka kao mala devojčica razvila ljubav prema planinarenju.

Poslednje putešestvije bilo je na Mačkovom kamenu, išlo se na vrh planine Jagodnja. 

"U Srbiji smo se popeli na više od 40 planina, zajedno. Na neke planine smo se popeli i nekoliko puta. Tri najteža vrha, tu smo se popeli po tri puta. Popela se Vanja na više od 40 planina u Srbiji, popela se na sve okolo, na dva najviša vrha na Balkanskom poluostrvu. Na Olimpu, kažu da je to najmlađe dete koje se samo popelo na vrh," ponosno govori Dragan o svojoj mezimici. 

Dok se penju, otac je snima i beleži sve njihove uspomene. Ujedno je i štiti, uvek je iza nje i vodi računa da se devojčica ne oklizne i ne padne. 

"Meni je priroda posla da sam non stop na oprezu, uvek kad se penjemo ja idem iza nje. Moram da razmišljam o tome", poručuje Dragan, a Vanja dodaje: 

"Obožavam da se penjem po stenama, kad vidim sajle, odmah poželim da se penjem. Lep mi je pogled, srećna budem kad se popnem na novi vrh, to zapisujemo kod kuće. Na Avalu smo se popeli desetak puta" kaže Vanja.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR