Glas Javnosti

UČENICI GIMNAZIJE U OVOM GRADU BEZ MOBILNIH TELEFONA NA ČASU: Šta kažu profesori, a šta učenici

Društvo
Autor: Glas javnosti

Odlukom Nastavničkog veća, a uz podršku đačkog parlamenta i Saveta roditelja, učenici prokupačke Gimnazije odlagaće svoje telefone pre početka nastave u specijalne futrole koje su postavljane u svakoj učionici.

Gimnazija je prva srednja škola u Prokuplju koja je uvela ovu praksu, a pre nje je tokom prošle školske godine da se telefoni ne nose na času, zabranila i Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko” u Prokuplju.

Gimnazijalcima nije zabranjeno da nose telefone u školu, ali na početku svakog časa moraju da ih odlože u specijalno napravljene futrole koje se nalaze na zidu svake učionice.

Inicijativa je krajem prošle školske godine potekla od Nastavničkog veća, a prihvatile su je i u Školskom odboru, kao i Savetu roditelja. Uradili smo futrole za telefone i postavili u svakoj učionici, za sada sve funkcioniše kako treba - komentarišu u prokupačkoj Gimnaziji.

Posao profesorima Gimnazije svakako je olakšan nakon te odluke, jer su, kako kažu, učenici sada koncentrisaniji na nastavu, ali dodaju da je ovo samo jedan od problema u školstvu koji iz godine u godinu urušava njihovu profesiju.

Postepeno pretvaranje kreativnog nastavnika u administrativnog radnika koji stalno nešto prepisuje iz pedagoške sveske u dnevnik, iz dnevnika u sveske timova i to isto u izveštaje veća su samo neki od problema sa kojima se suočavaju nastavnici koje odlaganje telefona ne može da reši. Deca sama treba da imaju svest o tome da im telefon ne treba na času za gledanje serija dok im profesor objašnjava lekciju na tabli, a bilo je i takvih slučajeva - kaže profesor Gimnazije.

Profesori naglašavaju da će vreme pokazati koliko će đacima oduzimanje telefona pomoći da se oslobode te zavisnosti, ali su jedinstveni u oceni da im odmoći neće sigurno.

Iako se gotovo svi slažu da je korišćenje telefona tokom časa nedopustivo, odluka da se telefoni odlažu na posebna mesta tokom časa izazvala je oprečna mišljenja i kod samih đaka.

I dok se jedni slažu da je to dobra ideja i da je podržavaju jer je bilo dosta zloupotreba telefona među učenicima, drugi kažu da odluka nije primerena današnjem vremenu, a kao razlog navode da im je telefon potreban u hitnim slučajevima i da je zato dobro da ga imaju.

To je pokrenulo i buntovni duh kod gimnazijalaca pa, kako priznaju, neki od učenika se ipak ne pridržavaju odluke da odlože telefon, već ga utišaju i stavljaju u školske rančeve tokom časa.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR