Glas Javnosti

STOP PETARDAMA! DECA SA SMETNJAMA BURNO REAGUJU NA BUKU - upozoravaju roditelji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pojedini roditelji zbog zvuka petardi svoju decu moraju da zatvaraju u kupatilo ili pokrivaju ćebadima.

Biljana Filipović Nešić, majka dečaka s autizmom, rekla je da deca sa smetnjama burno reaguju na zvuk petardi tokom praznika, kao i da plaču, samopovređuju se ili su agresivna prema okolini.

Ona je za RTS istakla da su roditelji prepušteni sami sebi, kao i da ne postoji obezbeđena psihološka podrška, koja je preko potrebna porodicama.

- Zvučno su senzitivni. I nisu samo deca sa autizmom. I deca sa Daunovim sindromom i drugim dijagnozama teško podnese te situacije. Za Novu godinu imamo posao od sat i po, umesto odbrojavanja i slavlja, da smanjimo uticaj spoljašnje buke - ukazuje Filipović Nešićeva.

Napominje da pojedini roditelji zbog zvuka petardi, svoju decu moraju da zatvaraju u kupatilo ili pokrivaju ćebadima.

- Videla sam na jednom video-snimku da dete štiti pas od te traume, tako što legne ispod njega, jer se dete baca na pod i hoće da udara glavom o pod. Mnoga deca reaguju strašno dramatično, u smislu da se povređuju ili su agresivna prema roditeljima, plaču - kaže Filipović Nešićeva.

Prema njenim rečima, strah i uznemirenost dece ne nestaje posle prestanka bacanja petardi.

- Stefan, sat vremena pošto se to završi, povremeno se vraća u taj trenutak i izgovara nećeš petrade, nećeš petarde, jer se boji i očekuje da će se taj zvuk ponoviti - priča Filipović Nešićeva.

Ukazuje da u Srbiji ne postoji zvaničan registar u kojem se navodi koliko je autističnih u zemlji.

- Roditelji su prepušteni sami sebi, kad dobiju dijagnozu deteta koja je za ceo život. Morala bi da postoji psihološka podrška za porodice - navodi gošća Beogradske hronike, dodajući da je Stefan na dijagnozu čekao čak šest godina.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR