Glas Javnosti

RECIKLAŽA U PUSTINJI: Zašto je pustinja Atakama ključna kad pričamo o održivosti materijala?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Agencija za razvoj i pomoć u Santjagu bačenu odeću u pustinji pretvara u torbe koje posle koriste ugrožena deca i adolescenti.

Gde završi garderoba koju nosimo svakog dana i koju posle relativnog kratkog vremena bacimo? Jedan deo završi u pustinji Atakami. Čile je 2022. bio treći po veličini svetski uvoznik polovne i neprodate odeće, poreklom uglavnom iz Sjedinjenih Država, Kine i Republike Koreje.

Nekoliko čileanskih organizacija pokušava da smanji deponiju sa odećom tako što će da je reciklira.


"Bilo je šokantno da prođem kroz odeću na licu mesta i vidim o kojoj je količini reč. Otkopavali smo odeću koja je stigla iz drugih zemalja. Ona ne mora bude u pustinji", kaže Dijego Trinkado, direktor Adventističke agencije za razvoj i pomoć.

"Bio je veoma interesantan zadatak da se traži tamo i da se pretura po pesku. Tražili smo košulje, bluze, koje bi nam omogućile da im damo drugu šansu i pretvorimo ih u nešto posebno", ističe Veronika Korsun, član Adventističke agencije za razvoj i pomoć.

Agencija za razvoj i pomoć u Santjagu bačenu odeću u pustinji pretvara u torbe koje posle koriste ugrožena deca i adolescenti.


"Radimo sa 3.700 socijalno ugrožene dece. Vodimo ih u naše programe gde mogu da oslikaju i ukrase ove torbe. Posle mogu da ih koriste za kupovinu ili poklone nekome", kaže Korsunova.

U međuvremenu, u severnijem gradu Ikikeu, odeća se reciklira tako da što se od nje dobijaju modni komadi kojima ekološke organizacije žele da istaknu održivost materijala.

Pored isticanja održivosti, inicijativa ima za cilj da poveže lokalne dizajnere i zanatlije. Jedanaest parova dizajnera i zanatlija učestvovalo je u projektu i kreiralo 110 odevnih predmeta tokom projekta. Atakama je mesto gde se odlaže sva moguća bačena odeća, ali je ima previše s obzirom na to da raste masovna proizvodnja jeftine garderobe - zato su ovakvi projekti neophodni.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR