Glas Javnosti

Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%, postajemo uvoznici

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20%

 I pored toga, prema rečima proizvođača, država nema plan za rešavanje ovog problema, dok velike mlekare to ne zanima, jer mogu i bez domaćeg mleka.
U našoj zemlji zastupljenost kravljeg mleka u ukupnoj proizvodnji mleka na gazdinstvima iznosi oko 97%. U 2023. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) proizvodnja konzumnog kravljeg mleka u mlekarama smanjena je za 7,5%, u odnosu na prethodnu godinu.

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa poljoprivrede, ima 725.408 goveda, što predstavlja pad od 17,7% u odnosu na 2018. godinu. Prema podacima RZS, koji pokazuju stanje na dan 1. decembra 2023. godine, broj goveda je manji za 9,3% u poređenju sa godinom pre. Na još duži period, od 2013. do 2022. godine, ukupan broj goveda manji je za 18,2%, pokazuju ovi podaci. Agroekonomski analitičar Žarko Galetin ukazuje da je mleko jedan od prehrambenih artikala gde mi postajemo uvozno zavisni.
- To je ono što najviše brine i stručnu i potrošačku javnost, što postajemo neto uvoznici prehrambenih artikala. To nije samo mleko, tu je i meso i još drugih stvari - poručuje on.
On podseća da je kapacitet muznih krava u našoj zemlji pao ispod 170.000 grla.
- Kada primenite prostu matematiku o godišnjoj proizvodnji mleka po muznoj kravi, dobija se računica da to ne može da zadovolji domaće potrebe - kaže Galetin koji problem vidi u devalvaciji stočarstva.
- To se videlo i po rezultatima poslednjeg popisa poljoprivrede, gde su sve grane stočarstva narušene, izuzev pčelarstva - objašnjava on.
Galetin ukazuje i na opasnosti u koje vodi ovakav trend.
- Taj pad moramo da zaustavimo što pre, u protivnom ćemo značajno uvoziti mleko, a izvoziti kukuruz, što je jedna nelogičnost koja je neekonomična - ukazuje on.
Stočar iz sela Glušci kod Bogatića Slobodan Brkić naglašava da su proizvođači već godinama uhvaćeni u neki trougao sa mlekarama i trgovinskim lancima, koji je najmanje dobar za njih.
- Mi kao proizvođači ne možemo da fakturišemo svoje mleko po ceni po kojoj treba. Nemamo pravo da kažemo koja nam je cena - navodi on.

Kako ukazuje, mleka u Srbiji danas nema dovoljno, a mlekare rade sa svega 50% kapaciteta, što vidi kao posledicu lošeg ophođenja prema proizvođačima.
- Mi proizvođači kada kupujemo šta nam je potrebno dobijemo određenu cenu za to, a onda kada prodajemo drugi nam odredi cenu i kvalitet mleka i sve ostalo. Mi imamo pravo samo da se bunimo, a oni nas ponižavaju. Mlekara nam određuje cenu i kvalitet, vadi uzorak i mi moramo u to da verujemo - naglašava Brkić.
On kaže da je situacija jasna i da je očigledno da je proizvođača sve manje zbog loših uslova, a da nijedan otkupljivač nije odustao od toga.
- Tu leži glavni problem - zaključuje Brkić.
Istog mišljenja je i predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić koji navodi da je veliki problem odnos mlekara i države prema proizvođačima mleka. Vasić je podsetio na apsurdan događaj iz 2022. godine.
- Tada je najveća kompanija za preradu mleka u Srbiji dobila nagradu za najprofitabilniju firmu u Srbiji, a u tom trenutku smo mi prosipali mleko, nezadovoljni zato što propadamo i nestajemo. To su glavne nelogičnosti - ukazuje on.
Međutim, prema njegovom mišljenju, ni državi ni mlekarama nije stalo do toga da se situacija popravi.
- Očigledno da njih ne brine što mlekarstvo propada i ne zabrinjava ih to što imamo toliki pad proizvodnje mleka - objašnjava on.
Vasić upozorava da proizvođači mleka umanjuju stočni fond, jer nemaju drugog izlaza.
- Mlekare nam stalno smanjuju cene mleka. Videli su svoju šansu da zarade i nemaju svest o tome gde to sve vodi - smatra on.

Vasić ističe da je domaća proizvodnja uništena, jer nema pravog plana kako da se situacija reši.
- Moramo da uvozimo mleko jer nema našeg mleka dovoljno i umesto da neko sedne i napravi strategiju kako da se pomogne mladim ljudima koji žele da rade i da ostanu na selu, imamo samo jednokratna gašenja požara - navodi Vasić.
Same mlekare, kako dodaje, ne izražavaju zabrinutost što mleka nestaje.
- Veliki sistemi mlekara uvoze mleko i briga njih za to da li će kod nas mleka biti ili ne i da li će ostati ijedna krava u Srbiji. Jedino ko o tome još brine su manje, lokalne mlekare. Oni jedini strepe šta će da rade sutra ako ne bude mleka - pojašnjava Vasić.
On naglašava da su predstavnici vlasti ćutali dok je stočarstvo propadalo.
- Ja radim ovo ceo život i imam ozbiljnu proizvodnju, ali ovi podaci su apsolutno nacionalni poraz po svim kriterijumima. Sramota je da naš narod u ovakvoj plodonosnoj zemlji nema domaće mleko i meso danas - naglašava Vasić.


Glas javnosti/ D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR