Glas Javnosti

Ovo su sva pravila kućnog reda: U Beogradu pljušte kazne ako ih ne poštujete

Društvo
Autor: Glas javnosti

U vreme odmora je zabranjena vika, trčanje, skakanje ili druge radnje koje bi proizvele buku i narušavale mir u zgradi

Žustra rasprava dvojice muškaraca oko parking mesta, u nedelju ujutru, razbesnela je mnoge komšije stambenog naselja u Petrovaradinu, koje su hteli ne hteli, morali da prisustvuju veoma bučnoj i neprijatnoj sceni koja je neke i probudila. "Je l vi znate da je danas nedelja? Hoćemo da spavamo" viknula im je jedna gospođa sa prozora. Povodom samo jednog u nizu sličnih događaja. Posledice za takvo ponašanje su kazne za narušavanje reda i mira mogu biti i do 50.000 dinara, a samo u januaru 2024. godine komunalni milicioneri primili su čak 508 prijava.

Kako se svađa završila ne znamo, ali znamo da je iznervirala komšije, a rasprava se povela i na društvenim mrežama nakon objavljivanja snimka.

Gde god da živite, a pogotovo u zgradama, kućni red je nešto što, ako se poštuje, olakšava život svih stanara, a za njegovo kršenje kazne mogu da budu i paprene. Stvar je kompromisa, poštovanja tuđe privatnosti, mira i života. Zato, postoje neka pravila koja se moraju poštovati.

To kolike su kazne i ko ih sprovodsi razlikuje se od toga gde se buka ili uznemiravanje stvara, a budući da se pomenuti incident oko parking mesta odigrao na javnoj površini, a ne u samoj zgradi, pravila su u ovom slučaju drugačija.


Iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju rekli su nam kolike su kazne što ukazuje da su ova dvojica muškaraca mogli biti kažnjeni i do 20.000 dinara, a pošto se raspravi priključila i treća osoba, verovatno neko od stanara, ta cifra mogla je biti i do 50.000 dinara.

- Komunalna milicija ne vrši kontrolu buke koja se stvara svađom i vikom na javnoj površini – ispred stambene zgrade već je to u nadležnosti MUP-a shodno odredbama Zakona o javnom redu i miru. Navedenim zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 20.000 dinara, kazniti lice koje svađom ili vikom narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara, kazniti lice ako navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica - glasi odgovor iz Sekretarijata.

Kako su nam objasnili, kada su u pitanju pravila kućnog reda u zgradama i stambeno-poslovnim objektima, u vreme odmora je zabranjena vika, trčanje, skakanje ili druge radnje koje bi proizvele buku i narušavale mir u zgradi.

- Tako i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade. Radnim danima u vremenu od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 07.00 časova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14.00 do 18.00 časova i od 22.00 do 08.00 časova subotom i 10.00 časova nedeljom, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi (vreme odmora) - rečeno je.

Ako pravila, koja su u skladu sa odredbama Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Beogradam ne poštujete, a komšija vas prijavi, dobićete kaznu.

- Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao stanar ako ne postupa u skladu sa navedenim odredbama pomenute odluke. Za navedeni prekršaj, kazniće se pravno lice kao stanar novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara. - rečeno je za Telegraf.rs iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Nakon izvršenog uvida u evidencije koje se vode u Sektoru za poslove komunalne milicije, utvrđeno je da su komunalni milicionari u mesecu januaru 2024. godine, primili ukupno 508 prijava građana.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR