Glas Javnosti

Otvorena je brza saobraćajnica Lajkovac – Divci

Društvo
Autor: Glas javnosti

Brza saobraćajnica Lajkovac – Divci u blizini Valjeva u dužini od 12 kilometara puštena je u saobraćaj tačno u 12 časova.

Ovo je deonica brze saobraćajnice, od Lajkovca do Divaca, skoro pun profil auto-puta, dugačka 11, 934 koja će biti otvorena u 12 sati – rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tokom jučerašnjeg obilaska radova.

Ocenio je da je to veliki uspeh zbog koga je veoma srećan i naveo da ostaje da se uradi još 5,2 km do Valjeva i južna obilaznica oko Valjeva 2,4 km te da će to sve biti gotovo u 2024. godini, prenosi Tanjug. 

– Sa ovih 12 km približili smo Valjevo Beogradu i mnogim drugim mestima u Srbiji i nastavljamo da radimo ono što je od ključnog interesa za građane Srbije. Srbija će do 2027. godine da se gradi po ubrzanom tempu, radićemo i puteve i pruge i mnogo važnih i dobrih vesti biće za građane i ovde u Kolubarskom kraju ali i u mnogim drugim regionima – istakao je on.

Dodao je da će država pokušati da zbog EXPO 2027. obezbedi ogroman novac koji se meri milijardama evra kojim bi se poboljšalo održavanje naših puteva, koje je, kako je rekao, već sada na veoma visokom nivou i među najboljim u celoj Evropi.

– Uložićermo u lokalne i regionalne puteve, tako da će svaki čovek, svaki domaćin moći da vidi, ne samo kroz auto-puteve, što mu je važno kada ide u velike gradove, već kada obavlja sve poslove u svom selu, ide do susednog sela, da može da dobije te puteve i da ostane da živi na svom ognjištu i da sa svojom porodicom planira budućnost – rekao je Vučić. 

Zahvalio je svim ljudima na podršci i istakao da je ovo poklon i ljudima u Lajkovcu, Divcima, Valjevu, od njihove države.

Već je urađen i pušten kružni tok na samoj naplatnoj rampi Lajkovac dužine 466 metara i urađeno je posle petlje Divci prema Valjevu deo od još 600 metara brze saobraćajnice koji će tek biti pušten u saobraćaj.

To znači da je završeno ukupno 13 kilometara brze saobraćajnice od čega se oko 12,4 km danas pušta u saobraćaj.

U sledećoj godini biće završeno još 5,2 km do Valjeva, kao i 2,4 km ugovorene Južne obilaznice oko Valjeva koja je veza sa industrijskom zonom.

Na brzoj saobraćajnici Iverak – Lajkovac nalazi se priključenje na Južnu obilaznicu oko Valjeva u dužini oko 2,4 km i predstavlja vezu sa industrijskom zonom u Valjevu.

Završetak radova na celoj deonici je moguć u drugoj polovini 2024. godine, što zavisi od procesa eksproprijacije zemljišta.

Na delu trase od petle Divci do kraja trase trenutno se izvode radovi: na mostovima 1 i 2 se izvode završni radovi i šljunčani klinovi, na mostu 3 se izvode šipovi, naglavne grede i stubovi.

Na delu od početka deonice u dužini od 5,2 km izvode se preostali zemljani radovi, izrada preostale kišne kanalizacije, šahtova i separatora, izrada nosećih slojeva kolovozne konstrukcije, uređenje kosina nasipa i radovi na elektro i telekomunikacionim instalacijama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR