Glas Javnosti

SVI GOVORI MRŽNJE I PRAVDANJA DINA MERLINA: Šta su Srbi zapamtili, a šta odlučili da zaborave?

Estrada
Autor: Glas Javnosti

Jedan od najpoznatijih pevača na Balkanu, Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, nebrojeno puta deklarisan je kao "srbomrzac". Izjavljivao je da je Srbija "leglo fašizma", pesme posvećivao Aliji Izetbegoviću i "Zelenim beretkama", veličao Ustaše i zlodela nad Srbima, a mnogo puta i sve ovo demantovao i branio se da je uvek na strani pravde.

Naime, pevač je imao izjave poput "Moje su omiljene pesme „Bojna Čavoglave“ i „Kad jurišnik bije“ " što su poznati ustaški hitovi iz devedesetih.

-Kad su počela granatiranja Sarajeva i kad me je Nele Karajlić zvao na veliki miting mira u Beogradu, rekao sam da ću doći tamo kad budu padale granate.- svojevremeno je izjavljivao Merlin.

Jedna od najupečatljivijih izjava Edina Dervišhalidovića je ona data zagrebačkom Slobodnom tjedniku u kojoj je Beograd nazvao „leglom fašizma“, a 1994. na pitanje novinarke Globusa da li je moguć zajednički život sa Srbima, oštro je odgovorio: "Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji seju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka."

I posle rata u sarajevskim Danima 2001. izjavio je: "Srbi bi trebalo da uzmu lekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze."

Takođe, Dino Merlin je u toku rata u Bosni bio angažovan na ratištu, a u to vreme nastala su dva njegova velika hita: „Mene metak neće“ i „Da te nije Alija“.

Jedan od "gestova" Bosanskog pevača koji je najviše razljutio narod u Srbiji, zbog kog su mnogo puta pisane peticije protiv njegovih koncerata (najpoznatiji protiv onih u Beogradu i Kragujevcu), a kako se u istim tim peticijama navodilo, je onaj kada je izdao album na kojem je pisalo "Zabranjeno za Srbe i pse'', a isti taj naziv stavio je i na ulaz u njegov kafić.

Isto tako, velika prašina je podignuta kada je u srpskim medijima osvanula slika ovog pevača u društvu "osvedočenih kriminalaca i ratnih zločinaca", a to su : 

Ismet Bajramović Ćelo - bivši zapovednik Vojne policije Armije BiH, dovođen u vezu s brojnim kriminalnim aktivnostima. Često je isticao da izuzetno ceni i poštuje Aliju Izetbegovića. Osumnjičen za stvaranje logora za Srbe i mučenje srpskih zarobljenika u logoru "Ramiz Salčin", bivšoj vojarni "Viktor Bubanj". Bilo mu predloženo da ode u Zagreb na mesto pomoćnika vojnog atašea u Hrvatskoj, ali je odbio. Počinio je samoubostvo 17. prosinca 2008. u svom stanu u Sarajevu.

Jusuf Juka Prazina - preratni sarajevski kriminalac, ratni zapovednik muslimanskih paravojnih jedinica od kojih je kasnije nastala Armija BiH. Na početku rata formirao jedinicu „Zelene beretke“ i organizirao privatne logore u kojima su zlostavljani Srbi. Učestvovao u pokolju nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine. Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zbog toga i ostalih ratnih zločina za koje je odgovoran raspisalo je za njim poternicu. Napustio je sarajevo 1992., a ubijen je u Belgiji 1993. godine.

Ramiz Delalić Ćelo - poznat kao bivši zapovednik Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH i pripadnik sarajevskog podzemlja. U središte javnosti dospeo nakon ubistva Nikole Gardovića 1992. na Baščaršiji, a višegodišnji proces koji se vodio protiv njega na županijskom sudu u Sarajevu nikad nije okončan. Ubijen je 2007. u središtu Sarajeva.

U jednom intervjuu za srpski dnevni list, pred koncert u Beogradu, kao odgovor na pitanje da li je zaista "srbomrzac" Dino je odgovorio:

"Nisam srbomrzac. Ne mrzim nikoga, a pogotovo ne jedan narod. To su besmislice. Ja ljude ne delim po nacionalnosti nego na one koji čine nepravdu i one kojima se nepravda čini. Kada su Srbi činili nepravdu, reagovao sam. Kada je nepravda činjena Srbima, i tada sam reagovao. To se jasno može pročitati iz mojih intervjua ali to niko, iz nekog razloga, ovde ne spominje."

A kada je na jednom svom koncertu "zabranio" srpske zastave, kako se tada navodilo, on je rekao da nije zabranio srpske zastave, već sve zastave.

"To je stvar rutine, i zaista se ne radi o nekom posebnom zahtevu sa moje ili bilo čije strane. Zastave nisu problem, bar ne meni. Problem su koplja na kojima se zastave nose, jer su to predmeti koji mogu ugroziti sigurnost publike."

U Srbiji i dalje najčešće možete čuti rečenicu: "Ne volim Dina Merlina, ali ima dobre pesme". 

Recimo da su pesme razlog ogromne posećenosti njegovih koncerata, a ne to da srpski narod brzo zaboravlja.

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR