Glas Javnosti

PREMINUO MARINKO ROKVIĆ

Estrada
Autor: Glas javnosti

Pevač Marinko Rokvić preminuo je danas u Beogradu u 68. godini.

Podsetimo, nedavno su se u javnosti pojavile informacije da je Marinko hospitalizovan i da je njegovo zdravstveno stanje kritično.

Rokvić je neko vreme borio sa bakterijom koja mu je napala organizam, zbog čega je bio hospitalizovan.

Rođen je 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Marinko i njegov brat od malih nogu su pokazivali interesovanje za muziku i svirali harmoniku.

Pored muzike, Marinko je voleo i da trenira fudbal. Po završetku osnovne škole došao je u Beograd, u želji da upiše muzičku školu. Međutim, sva mesta su bila popunjena, osim na odseku za klarinet, ali se Marinko ipak odlučio za elektrotehničku školu i učlanio se u kulturno-umetničko društvo "Nikola Tesla" u kom je pevao.

Prvu ploču snimio je 1974. godine 1977. godine imao je veoma zapažen nastup na festivalu Ilidža, na kom je pevao pesmu kompozitora Budimira Buce Jovanovića Momak veseljak, 1978. na istom festivalu nastupio je sa pesmom Zanela me svetla velikoga grada, a onda i 1980. sa pesmom Snegovi beli opet veju, koja je postala veliki hit.

Sledeći veliki hit bila je pesma Da volim drugu ne mogu, koja je prodata u tiražu od 600.000 primeraka. Usledili su hitovi: Potražiću oči zelenije, Jedina moja, Svađalice moja mala, Samo me potraži, Pusti me da je vidim, I pijan i trezan za tebe sam vezan, Podeli sa mnom dobro i zlo, Zamiriši na brazdu, Ljubav stara srce para, Polomio vetar grane, I kad me svi zaborave, Koliba, il dvor, Tebe nema, Ko ukrade noći boje, Jelena, Ti za ljubav nisi rođena, Pravo na ljubav, Skitnica, Tri u jednoj, Gatara. Takođe, snimio je i album sa sevdalinkama, kao i trajne snimke za Radio Beograd. Pojavio se u seriji Kamiondžije opet voze iz 1983. godine, u kojoj je otpevao pesmu Divne imam komšinice. Njegovi sinovi Nikola i Marko takođe su popularni pevači srpske pop-folk muzike.

Koncertom u beogradskom centru "Sava", 2015. godine obeležio je četrdeset godina karijere.

Dobitnik je Estradno-muzičke nagrade Srbije za životno delo (2019. godine) koju dodeljuje Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Bitter-Sweet u 06.11.2021 18:51:59 h
     0 

Malo ste zakasnili....plaćenici ... Nije Korona. ...dobili....