Glas Javnosti

Ko nije voleo ROKERE S MORAVU ne zna šta je IRONIJA! Udarili su TEMELJ turbo-folku i postali FENOMEN! (VIDEO)

Estrada
Autor: Glas javnosti

Jugoton je 1979. objavio drugi album beogradskog sastava neobičnog naziva Rokeri s Moravu, LP “Rocker’s Corporation”, i senzacija, rođena prethodne godine, postala je neka vrsta društvenog fenomena.

Muzička publika iz ranih 1970-ih pamti pevača lakih nota Borisa Bizetića, koji je napisao i izvodio šlagere festivalskog tipa (jedan od relativno poznatijih je ”Tamara” iz ’76.), a u isto vreme se bavio komponovanjem filmskih saundtreka, među kojima je muzika za ratne filmove ”Bombaši”, ”Crveni udar” i ”Partizani”.

Komercijalnim rečnikom – bio je jedan iz ‘druge lige’ i u njoj bi verovatno ostao da 1977. nije okupio devetočlanu ekipu sa čak četiri pevača i s njom počeo da izvodi pop folk parodije.

Ako su debitantskim albumom iz 1978. godine, s pesmama “Stojadinka ovce šiša” i “Turio Ljubiša pivo da se ladi” (objavljene za malu izdavačku kuću Beograd disk), zbunili muzičku javnost i pogotovo kritičare, novo izdanje “Rocker’s Corporation” je definitivno pokazalo šta predstavlja Bizetićev novi “izum” – vešta kombinacija elemenata pop, disko i sličnih izraza sa satiričnim i ponekad erotskim tekstovima kao zamišljena forma muzičke satire.

Tržišni potencijal Rokera s Moravu naslutio je veliki Jugoton i uzeo ih pod svoje okrilje. Gotovo je neverovatno kako je brzo Bizetić pridobio masovnu publiku širom nekadašnje zemlje, koja je već na drugoj ploči pronašla brojne favorite, “Drma, drma plovak”, “Želje, čestitke i pozdravi”, “Bluz dibiduz” i “Kod Đoku u disko”.

A u istom maniru će grupa nastaviti i na narednim izdanjima sa “Krkenzi kikiriki evri dej”, “Sex na eks”, “Ja Tarzan, a ti Džejn” itd.

Iako je izvorna namera Bizetića bila da u tekstovima pravi parodiju na teme iz svakodnevice, a muzičkim stilom i samu estradu, narod to nije shvatio nikako drugačije nego kao neviđenu zabavu i Rokeri s Moravu su postali baš ono što sa čim su želeli da se sprdaju  - populistička zabavna grupa.

Nije neutemeljena tvrdnja da upravo oni čine prvu inspiraciju budućim autorima tzv. novokomponirane folk muzike da u aranžmanima počnu koristiti klasične pop i rok instrumente – električne gitare, bubnjarske setove i sintisajzere.

Drugim rečima, na temeljima ‘satire’ Rokera s Moravu nastao je jedinstveni spoj harmonike i električne solo gitare, koji će početi preuzimati primat na mas-sceni pod nazivom – turbo folk.

Do početka ratnih devedesetih, kada je Boris Bizetić odlučio da raspusti grupu, Rokeri s Moravu su snimili čak 19 albuma i održali više od 2.000 koncerata, po tvrdnji njihovog lidera, u svakom mestu koje se može naći na kartama ovih prostora.

Taj prosek, nastup skoro svakog drugog dana, slika je opčinjenosti  mas-publike kojoj je, u konačnosti, Bizetić samo vešto podišao, kao niko pre njega, otvarajući širom vrata za nove, još intenzivnije populističke fenomene, poput Lepe Brene.

Moravskih rokera više nema, ali nasleđe im traje – i buja. Samo su formati - modifikovani, piše Glas.ba

BONUS VIDEO: KINA VLADA SVETOM PREKO PARAPSIHOLOGA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTAR
od SrboKiwi u 14.01.2022   04:14:56 h
     0 

Udarili temelje propasti srpske kulture
AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP