Glas Javnosti

KO JE PEVAČ ZBOG KOGA JE ‘LEŽAO’ LJUBA ZEMUNAC: Zvali su ga DOKTOR ZA KAFANSKI ŠTIMUNG, a estrada ga je OBOŽAVALA (FOTO+VIDEO)

Estrada
Autor: Glas javnosti

U jednoj anegdoti o opasnom momku sa beogradskog asfalta Ljubomiru Magašu poznatijem kao Ljuba Zemunac ostalo je zabeleženo da je stjuardesa u avionu, na jednom letu iz Frankfurta, bila zainteresovana za naočitog momka. Približila mu se i nešto ga upitala, na šta joj je on odgovorio:

-Pazite, ja silujem, rekao je Ljuba Zemunac.

Nedavno je isplivala i pozadina ove anegdote koju je u TV emisiji "Goli život" ispričao bivši komandir straže u Okružnom zatvoru, Jordan Antonić.

Prema nejgovim rečima kada se doznalo da će magaš iz "Spuža" biti doveden u "Centralni zatvor, doznalo se i još nešto:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Puls Asfalta (@p.asfalta)

-Tad smo čuli da dolazi Ljuba Zemunac zbog silovanja. Ali kako su tada pričali nije silovao on nego Bora Spužić Kvaka, ali je Ljuba to preuzeo na sebe, rekao je Antonić u emisiji.

Bora Spužić Kvaka bio je poznati pevač onog vremena zvali su ga “doktor za kafanski štimung”, “kralj kafane”…  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SAKSOLINA?? (@saksolina)

O ovome svedoče i biografski podaci, rođen 10. novembra 1934. svoj prvi angažman dobio već 1952, sa svega 18 godina, u kafani “Dunav” u Velikom Gradištu, u kojoj je, svirajući i pevajući, morao da otplati svoju prvu harmoniku, koju su mu tada kupili.

Velibor – Bora Spužić je rodjen u Orahovcu, na Kosovu, kao peto od šestoro dece. Početkom Drugog svetskog rata, porodica se seli u Ćićevac. Tu je mali Bora pao sa drveta, iščašio kuk i nakon toga ostao invalid, jedna noga mu je bila kraća 25 cm. Kasnije se porodica seli u Požarevac, gde je Bora počeo da svira na harmonici i peva tada moderne meksikanske pesme. Bio je član KUD “Abrašević”, gde je i dobio nadimak “Kvaka”, jer je bio mangup.

Do estradnog proboja došlo je više od deset godina kasnije, kada ga je zapazio legendarni kompozitor Buca Jovanović, koji je dao Kvaki četiri pesme da bi snimio prvu singl ploču, godine 1968. Pesma je odmah postala hit, prodata je u 400 000 primeraka i proslavila pevača koji je već imao 34 godine. Već tada nastao je antologijski kafanski narodnjak, “Na rastanku”, poznat i pod nazivom “Pođimo u krčmu staru”, a sve ostalo je istorija.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @kraljica_narodne_muzike_

Potpisao je ugovor sa Beogradskom estradom i konačno izašao iz kafanske anonimnosti, ali je ostala anegdota da su Požarevljani išli čak u kafanu "Laguna" kod Ljubičeva da bi čuli kako Kvaka peva. Odmah je nastupio u beogradskom Domu Sindikata i napravio lom; zatim na festivalu “Soko Banja 68” pobedjuje pesmama “Ako draga sretneš majku moju” i “Neverna ljubav”. Sledeće godine pobedjuje na “Ilidži 69” sa pesmom “Stara pjesma”.

On sam je govorio “Ja moram da budem nesrećan. Moje pesme su tužne, jer ih pevam iz srca. I šta će se dogoditi kad jednom postanem srećan i vedar?!” Čini se da to nikada nije postao…

Ipak vrhunac uspeha sa svojim tragičnim pesmama, u kojima su najčešće teme nesrećne ljubavi (“Tajna”, “Zdravo zdravo imenjače mali”), razorene porodice (“Kaži sinu da i ja postojim”, “Dođi sinu u svatove”) ili ljubav prema majci (“Zašto majko nisi večna”, “Na majčinom grobu”) dosegao je tokom 70ih, dok je kasnije njegova popularnost varirala, rasla i opadala, kao što je i njegov privatni život bio pun promena.

Sam Bora je znao da kaže da je završio dva fakulteta (u kafani): psihologiju i muziku, i da jednu čuva u srcu i očima, a drugu u glasu…

1982.godine održao je tri rasprodata uzastopna koncerta u beogradskom Domu Sindikata- današnja "Kombank dvorana". Iste godine snimio je novi LP sa naslovnom pesmom “Za sina da nadjem majku, ne mogu nikada”, ali je izlazak ploče kasnio. U medjuvremenu, Kvaka je dozvolio mladom pevaču Marinku Rokviću da snimi tu pesmu. To je bio veliki Rokvićev hit, po nazivom “Da volim drugu ne mogu”, a Kvaka je prošao nezapaženo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic)

Zarađivao je dosta, ali je brzo i rasipao novac, voleo je kafane i žene, a pred matičara je stao četiri puta i imao dvoje dece. Godine 1997. doživeo je moždani udar i poslednji period, do smrti 2002., proveo je u nemaštini, maltene zaboravljen. Nekolicina kolega mu je pritekla u pomoć, a 1998 Zoran Kalezić i Zorica Brunclik bili su najzaslužniji za održavanje humanitarnog koncerta u Požarevcu, kojim je pomognuto njegovo lečenje.

Hanka Paldum ga je odvela u Sarajevo i lično ga vozila na terapije dva meseca. Umro je 2002.godine u svom skromnom domu u Požarevcu, i sahranjen uz zvuke pesme “Na put se spremam”, koju je na violini odsvirao stari ciganin Mita…

Svojevremeno je Tereza Kesovija izjavila: “Svi mi, pevači zabavnih i narodnih pesama, pevamo sa manje ili više uspeha, ali Kvaka peva sa toliko duše da posle njegovog nastupa mi ostali nemamo šta da tražimo.”

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic)

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP