Glas Javnosti

KO ĆE NASLEDITI OGROMNO BOGATSTVO: Nikolina nema prava na stan u Beogradu, voditeljka deli imovinu sa NJIMA

Estrada
Autor: Glas javnosti

Vidoje Ristović preminuo je minulog vikenda, a u javnosti se već vodi polemika ko će naslediti njegovu imovinu. Prema komentarima, mnogi smatraju da će Nikolini Pišek, udovici biznismena, pripasti veći deo kolača, iako niko pouzdano ne zna šta je sve posedovao pokojni Ristović.

Iz ranijih novinskih članaka može se zaključiti da je bio izuzetno imućan, o čemu je i sam govorio. Recimo, kad su on i Nikolina opljačkani 2020. godine u Hrvatskoj, sam je naveo da im je oteto oko 70.000 evra i nakit u vrednosti od 240.000 evra. Taj novac Vidoje Ristović planirao je da da kao kaparu za vilu koju su on i voditeljka kupili u Hrvatskoj, a koju su nedavno počeli da sređuju.

Takođe je poznato i da njegova porodica poseduje izuzetno vrednu kolekciju raznih umetnina, ponajviše slika poznatih autora, a isto tako i mnogo nekretnina.


Vidoje i Nikolina su živeli na relaciji Beograd-Zagreb, a kad su boravili u srpskoj prestonici, odsedali su u stanu na Vračaru, u Ulici kneginje Zorke. U pitanju je dvoetažna nekretnina, ukupne površine 223 kvm. Ali uvidom u spisak katastra nepokretnosti, vidi se da Vidoje nije bio vlasnik tog stana, već njegov otac Vitor Ristović, poznatiji kao Miša Grof. To znači da taj stan neće biti predmet ostavine. Ali da li će Pišekovoj pripasti nešto od vrednih umetnina i nekretnina u Hrvatskoj, to će biti utvrđeno na ostavinskoj raspravi, o čemu nam je govorila poznata advokatica Sara Papaz, piše "Kurir".

- Kad je u pitanju imovina u Hrvatskoj, naš sud nije nadležan, već će se o tome raspravljati pred tamošnjim sudom. Ukoliko se stan u Zagrebu vodio na ime Vidoja Ristovića, onda polovina nekretnine pripada udovici, a ostatak polovine deli se na jednake delove između udovice i naslednika pokojnika. U ovom slučaju, kako vi kažete, pokojnik je imao dve ćerke, pa bi se polovina stana podelila na tri dela - počinje Papazova.

Što se tiče dragocenosti, u šta spada vredan nakit, kao i umetnička dela, podela je drugačija.


- Umetničke slike i dragocenosti dele Nikolina i ćerke, ali ako su utvrdi da su neke stečene pre braka, onda udovica Pišek nema prava na njih, već samo naslednici. U sudskoj praksi dešavalo se to da neko traži osporavanje prava nasledstva. Na primer, ako otac pokojnika smatra da je Vidoje imao veći doprinos pri sticanju imovine od supruge, onda može da traži izdvajanje imovine iz vrednosti zaostavštine - kaže advokatica i dodaje da sve ovo važi ukoliko nije potpisan predbračni ugovor.

Vidoje je pre Nikoline imao brak u kojem je dobio ćerku Mateu. Sa prvom suprugom je ostao u dobrim odnosima. Pravnica kaže da ona nema pravo na nasledstvo ukoliko su zvanično razvedeni.


- Bivša supruga nema pravo na imovinu ako su je podelili tokom razvoda, shodno zakonu o braku. A jeste tako, jer je on bio oženjen Nikolinom Pišek - zaključila je ona.

Vidoje će biti sahranjen u četvrtak, 12. maja, na Novom groblju u Beogradu. Njegova porodica obavestila je sve prijatelje i porodicu o ispraćaju istoričara umetnosti na večni počinak.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR