Glas Javnosti
posta

GODIŠNJICA SMRTI DOBRIVOJA TOPALOVIĆA: Prelep glas iz divne duše! (VIDEO)

Estrada
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan prošče godine zauvek nas je napustio Dobrivoje Topalović, jedan od naših najboljih interpretatora narodne muzike.

Tokom svoje duge i bogate karijere snimio je veliki broj pesama a ostaće upamćen po hitovima: „Progovori sliko“, „Crno vino“, „Kad bih mogô i umro bih za te“, „Ja sam rođen u Srbiji, brale“ i mnogim drugim.

Dobrivoje Topalović rođen je u selu Preljina kod Čačka, 1944. godine na verski praznik Mala Gospojina. U Čačku je završio tehničku školu, a potom je u Beogradu dve godine studirao višu tehničku školu.

Pevanjem je počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku i učestvovao je na seoskim takmičenjima pevača amatera. U to vreme, u obližnjem selu Mrčajevci živeo je kompozitor Dragan Aleksić, koji je nakon što je u jednoj kafani čuo kako Dobrivoje peva, sa njim započeo saradnju.

Prvu sing-ploču Kad bi znala koliko te želim, sa pesmama koje je napisao Dragan Aleksić, snimio je 1968. godine za „Diskos“. Aleksić je komponovao i naredne tri Topalovićeve ploče, ali većeg uspeha nije bilo.

Međutim, 1970. godine učestvuje na festivalu Ilidža i osvaja prvu nagradu publike. U periodu od 1968. do 1981. godine snimio je 26 singl-ploča i jedan LP, 1974. godine.

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je pesma Obrena Pjevovića Ej, da mi je, koju je snimio 1981. godine. U isto vreme započeo je saradnju sa kompozitorom Draganom Aleksandrićem, koji mu je u saradnji sa tekstopiscem Radmilom Todorović napisao neke od njegovih najlepših pesama: Kad bih mogô i umro bih za te i Volim te, jedino moje (1982), Progovori, sliko i Hvala ti što postojiš (1985). Album na kojem se nalaze pesme Crno vino, Treća jesen zajesenila i Ja sam rođen u Srbiji, brale izlazi 1986. godine.

Nakon toga snimio je pesme Idi, mala, idi (1987), Okreni glavu, Milice (1989), Tebi se ne žuri (1991), Kaješ li se još (1995), Imali smo bašču šljiva (2002), Mesečina nad Moravom (2006).

Snimio je i nekoliko trajnih snimaka za Radio Beograd. Dobitnik je Estradne nagrade Srbije (1983), Nagrade za životno delu na festivalu „Moravski biseri“ (2014), plakete „Zlatna lira“ za izuzetna vokalna ostvarenja (2015), Nagrade za životno delo od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (2017), kao i nagrada na mnogim muzičkim festivalima.

Kolege i prijatelji su ga znali kao pevača predivnog glasa i divne duše.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR