Glas Javnosti
posta

DŽEJ JE BIO 'MAHER ZA PRAVLJENJE PARA' I MARININO I FUTINO ZLATO: Kad niko nije zarađivao on je dobijao džakove para!

Estrada
Autor: Glas Javnosti

Pokojni folker, Džej Ramadanovski, koji je preminuo 6. decembra, važio je za jednog od najplaćenijih pevača. U vreme kada niko sa estrade nije zarađivao velike pare, on jeste.

Dugo su se pričale priče o tome kako je on "maher za pravljenje para" i kako ih je nosio u džakovima nakon nastupa. A njega, još od malih nogu čuvali su Marina Tucaković i Aleksandar Radulović Futa, kao svoje zlato za koje su marljivo radili, pa nisu dozvoljavali da im se to i ne isplati.

Pre tridesetak godina Džej se, po izdavanju svake nove ploče prebacivao iz jedne u drugu diskografsku kuću u zavisnosti od toga koja je imala bolju ponudu za njega. Tako su ga prelasci spasli besparice, a Futa je o tome i javno govorio.

-Kako je počela galopirajuća inflacija i diskografske kuće prestale da redovno isplaćuju autorske honorare, naše pesme tretiramo isključivo kao robu. Dajte pare – izvolite pesme. Nema ništa džabe. Mi od muzike živimo i to je zaista jedini način da pošteno naplatimo svoj rad- ispričao je pre više od tri decenije Futa.

Foto: Youtube/Printscreen

Po estradi, inače, pričalo se da je Ramadanovski u "Diskos" otišao za dva traktora. Niko nije znao da li da veruje u te glasine ili ne, pošto je spomenuta kuća imala običaj da isplaćuje u televizorima, frižiderima, automobilima, video-rikorderima... Ali, Futa za to nije hteo ni da čuje.

-Zar prva pevačka zvezda vredi dva traktora? Nismo ludi da ustupimo Džejev materijal za nekih 20 ili 30.000 maraka. I ne samo to, nego nikad se za takvu robu ne može dobiti realna cena na tržištu. Kome ih sada i prodati? Priznajem da je ranije bilo takvih transakcija, ali smo s tim prekinuli. Na primer, za Esada Plavog smo svojevremeno uzeli jedan traktor, tri Juga i još neke druge stvari. Uvideli smo da nam se ne isplati saradnja pod takvim uslovima. Dakle, traktori otpadaju. Ne želimo da otkrivamo cifru koju smo dobili za poslednju Džejevu ploču. Važno je samo da smo našli zajednički jezik, na obostrano zadovoljstvo. Znamo vrlo dobro da ni tiraži nisu pouzdan dokaz, pa ne priznajemo ni isplatu prema njima. Jednostavno, prodajemo projekat koliko mislimo da vredi- rekao je Futa.

-Komuna nas je izigrala preko tiraža poslednji put... Prijavili su tiraž Džejeve ploče od 190.000, a platili su nam autorski honorar samo za 100.000 primeraka. I to sa velikim zakašnjenjem, kada je novac bio potpuno obezvređen. A da ne govorim o tome što navedeni tiraž treba prihvatiti sa rezervom. Verovatno je prodao i više od toga, ako je suditi po slušanosti te ploče- istakla je tada Marina Tucaković.

Foto: Youtube/Printscreen

Gde god da se našao, čini se, tu je bilo i para. Iz tog razloga, osim što su se oko njega otimale kuće, bio je i mamac za kriminalce. Pre 30 godina, baš u ovim mesecima, na kratko je ostao bez kola, a i stan su mu bili opljačkali.

-Baš su se okomili na nas. Prvo su nam ukrali kola koja smo na svu sreću pronašli, a evo sada nam obiše i stan. Provalnici su odneli u nakitu, devizama i garderobi sedam, osam hiljada zapadnoameričkih maraka. Istraga za sada tapka u mestu- jadala se Džejeva tadašnja supruga Nadica.

Inače, osim lopovluka, legendarnog pevača zadesilo je i nešto mnogo gore - kidnapovali su mu bliskog rođaka, koji je u to vreme povremeno i komponovao. U pitanju je bio Isa Lero, zvani Džamba. Pojedinci su verovali i da je njegov nestanak u direktnoj vezi sa obijanjem stana popularnog pevača.

(Glas javnosti/24sedam)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR