Glas Javnosti

Doktor koji je operisao Indi odgovara na optužbe

Estrada
Autor: Glas javnosti

“U našoj sredini samo mali broj hirurga radi barijatrijske operacije (lečenje ekstremne gojaznosti, prim. aut.), a lečenje komplikacija i ponovnih operacija mogu da rade samo hirurzi koji imaju veliko iskustvo baš u barijatrijskoj hirurgiji. Barijatrijska hirurgija nije estetska hirurgija", ističe u razgovoru za Nova.rs profesor doktor Miroslav Ilić

Niko se ne operiše iz estetskih razloga, iako su ti razlozi kod estradnih ličnosti uvek u drugom planu. Takođe, odnos popularnih ličnosti prema ovoj hirurgiji kreće se od potpunog “skrivanja”, preko skrivanja istine o lečenju nudeći druge “čarobne” dijete i metode, što spada u obmanjivanje javnosti, pa sve do istinskih ispovesti u kojima detaljno i precizno opisuju svoje tegobe i zbog čega su se upustili u operaciju.
Sestra pomenute pevačice, Edita Aradinović, na svom Instagram profilu je objavila da je Indi u teškom zdravstvenom stanju nakon operacije, te da se trenutno nalazi na intenzivnoj nezi.

Pevačica je takođe istakla da doktor Ilić nije njenoj sestri pružio adekvatnu pomoć, kao i to da nije bio dostupan za komunikaciju s porodicom pacijentkinje. Ovim povodom razgovarali s doktorom Ilićem i pitali ga šta se tačno dogodilo i kako je došlo do komplikacija.

Edita Aradinović je objavila na Instagramu Vaše poruke, u kojima objašnjavate novonastalu situaciju. Šta se konkretno desilo? Iz poruka nije baš jasno zbog čega Vas optužuje.

– Prvo, želim da se zahvalim Vama i Vašem mediju na mogućnosti da odgovorim na besprimerne optužbe ne samo od sestre Aradinović, nego još više od njenih “fanova” na društvenoj mreži Instagram, gde sam doživeo linč sa pretnjama smrću. Drugo, jedina moja istinska želja nakon dve operacije koje sam uradio u cilju lečenja Indire Aradinović jeste da se potpuno oporavi i da nastavi tamo gde je naumila sa svojim životom i karijerom. Glavne optužbe rođene sestre pacijentkinje Aradinović odnose se na moj navodni nedostatak komunikacije sa familijom i nedovoljno obraćanje pažnje na subjektivne tegobe pacijentkinje. Nisam siguran da me optužuje
i za profesionalni deo izvedenog lečenja.

Iz njenih objava shvatili smo da je Indi Aradinović loše nakon operacije. Kakav je problem nastao?

– Moram pre svega da napomenem da sam lečenje izveo kao lekar koji strogo poštuje obavezu lekarske tajne i etike, a kod familije Aradinović to nažalost ne postoji. Indira me je kontaktirala po preporuci svojih prijatelja koje sam uspešno operisao od gojaznosti. Rekla mi je da ima isti problem i da bi želela da zakažemo konsultacije. Nakon izvršenih konsultacija u jednoj privatnoj bolnici u Beogradu, postavio sam indikaciju za operaciju, predočio sve opcije izvođenja hirurgije, te usvojio njenu želju za izvođenjem zahvata u Institutu u Sremskoj Kamenici, a posebno sam ispoštovao ubrzani termin na kome je insistirala. Operaciju “rukavne resekcije želuca”, koju sam izveo do sada (u Srbiji i Crnoj Gori) kod oko 1000 pacijenata u proteklih 12 godina, uradio sam 9. marta ove godine, na standardan način. Sve vreme sam bio u neposrednoj komunikaciji s pacijentkinjom, kao i svi akademski lekari koji rade na klinici Instituta. Postoperativni tok bio je nešto produžen, te sam je nakon dve radiografske provere operacije, sa jasnim preporukama i smernicama o daljim kontrolama (i usmeno i u Otpusnom pismu), pustio na kućni oporavak 18. marta. Za vreme boravka u bolnici, na društvenim mrežama video sam objavu same pacijentkinje i zamolio (i nju i njenu familiju) da to ne rade, poštujući etičke protokole.

O kakvim novonastalim komplikacijama priča Edita?

– Odmah sutradan, zbog učestalih tegoba, a nakon telefonskih razgovora u želji da pomognem, tek tada sam dobio informaciju da pacijentkinja nema zdravstveno osiguranje, a zbog trenutne situacije usled pandemije koronavirusa nije bilo mogućnosti da se ona primi u bolnicu u kojoj je izvedena operacija, bez osiguranja, odnosno uputa. I pacijentkinja i njena familija su obećali da će uraditi zdravstvenu knjižicu. Osećajući odgovornost prema tegobama koje su bile neuobičajene, nakon dva dana sam dogovorio prijem i dalji tretman u privatnoj bolnici u Beogradu. Nakon inicijalnog konzervativnog tretmana, pod mojim konstantnim nadzorom, tim gastroenterologa, anesteziologa i hirurga je uradio svu neophodnu dijagnostiku i konstatovana je neprolaznost želuca usled nejasnog uzroka

Šta je zapravo sporno? Da li je Indi zaista životno ugrožena i da li je bila?

– 24. marta je, u mom prisustvu, a nakon detaljnog razgovora sa pacijentkinjom urađen pokušaj endoskopske dilatacije (u opštoj anesteziji i sa njenim pismenim pristankom), koji nije uspeo, niti je razjasnio prirodu bolesti. U istom aktu odlučio sam se za novu hiruršku intervenciju, koja je i urađena. Neprolaznost želuca bila je uzrokovana priraslicama sa pankreasom i slezinom usled zapaljenja pankreasa, koje je, neuobičajeno za izvedenu vrstu operacije, nastupilo iz nepoznatih razloga. Postoperativni tok posle druge operacije bio je uobičajen, uz ogromno zalaganje celokupnog tima i mene lično. Izvedeni su i dodatni pregledi, a patohistološki nalaz potvrdio je zapaljenje pankreasa. Pacijentkinja je otpuštena na kućni oporavak, sa detaljnim uputstvom u otpusnom pismu šta da radi i kako da se ponaša, uz moju usmenu molbu da reši zdravstveno osiguranje radi daljih kontrola. Profesionalno tvrdim da moja pacijentkinja Indira za sve vreme njenog lečenja pod mojom kontrolom nije bila životno ugrožena.

Gde se Indi sada nalazi?  

– Ona se sutradan na preporuku zdravstvene inspekcije javila u Urgentni centar. O daljim postupcima u ovoj ustanovi ja više nemam uvid, osim preko društvenih mreža i medija.

Koji je Vaš sledeći korak s obzirom na to da se spominju neke tužbe?

U vezi s narušavanjem mog profesionalnog i ličnog ugleda odluku o daljim koracima doneću naknadno. Dakle, slučaj izvedene barijatrijske operacije kod jedne estradne (i popularne) ličnosti suočio me je, nakon skoro 40 godina bavljenja hirurgijom, sa neprimernim optužbama, kao i vređanjima ne samo mene, nego i moje porodice. Suština je neshvatanja jedne veoma komplikovane intervencije (kroz koju su mnogi vrlo lako prošli) kod većine pacijenata, ali i lekara. Kada je sve u redu, pacijent se vraća kući za nekoliko dana, ali kada se situacija iskomplikuje usled mnogobrojnih uzroka, onda je lečenje vrlo kompleksno. Barijatrijska hirurgija ima komplikacije koje se kreću od 1 do 10 odsto, o čemu na informativnom razgovoru pre operacije upozoravam svakog pacijenta, uključujući i pristanak na operaciju koji potpisuju. Ova situacija nagnala je moje bivše i buduće pacijente da mi se javljaju i na društvenim mrežama i lično sa bezrezervnom podrškom. U ovom trenutku, više desetina pacijenata čeka na operaciju.

Izvor: nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR