Glas Javnosti
posta

Znate li koliko su štetne vlažne maramice?

Život
Autor: Glas javnosti

Vlažne maramice napravljene su od poliestera kome treba sto godina da se raspadne. One zagađuju okolinu, začepljuju odvode, ali su svakodnevica većini.

Prvo za čim posegnemo kada želimo očistiti ili dezinfikovati ruke, lice, dečiju guzu, tastaturu, radni sto su svakako te vlažne maramice. One nas asociraju na higijenu i čistoću, što takođe odmah povezujemo i sa zdravljem. Međutim to je, nažalost, daleko od istine.

Te mirisne vlažne maramice sadrže hemikalije koje ugrožavaju zdravlje dece kao i što zagađuju planetu isto kao i plastika, tako da preporučujemo da prvo razmislili pre njihove upotrebe. 

Šta su o njima otkrila i potvrdila nova istraživanja :

- Učestala upotreba vlažnih maramica povećava rizik od alergija kod dece. Hemikalije koje su prisutne u vlažnim maramicama uklanjanju gornji sloj kože te koža lako apsorbuje alergene. Na taj način stvara se pogodno tlo za alergije.

- Za upotrebu kod devojčica posebno treba da se vodi računa prilikom korištenja vlažnih maramica za brisanje njihovog polnog organa. Koža devojčica na tom delu tela je tanja, nežnija, osetljivija i propustljivija za štetne materije, pa samim tim je i podložnija infekcijama i iritaciji.

- Mogu sadržati više od 18 hemikalija. 

Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji otkrila su da je u vlažnim maramicama namenjenojm deci prisutno više od 18 različitih hemikalija. U njima se nalazi i opasni konzervans methylisothiazolinone, koji je još 2103. Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo glavnim alergenom.

Mnogi brendovi vlažnih maramica, između ostalog, sadrže fenoksietanol, koji se dovodi u vezu sa pojavom ekcema, pa čak i respiratornih tegoba poput astme kod osoba koje ih koriste. 

Vlažne maramice sadrže i propilen-glikol koji je namenjen hidrataciji, a koji takođe može izazvati iritacije na koži.

– Takođe uzrokuju začepljenja kanalizacionih sistema u gradovima. 

Odbačene vlažne maramice u velikim gradovima često uzrokuju začepljenja kanalizacionih sistema, što u finalu znači i velike troškove oko rešavanja ovog problema.

– Nisu biorazgradive, zato opasno zagađuju naše okeane i okolinu. Budući da ih koristimo u ogromnom broju, one opasno ugrožavaju našu okolinu i životinjski svet. 

Vlažne maramice jednako su štetne kao plastika! 

Neka vas ne zavaraju reči koje su istaknute na pakovanju vlažnih maramica, poput “hipoalergene”, “za osetljivu kožu”, “dermatološki testirane” ili “bez mirisa”.

Istraživanja su pokazala da su to uglavnom marketinški trikovi.

Dakle, važno je samo ono što piše na poleđini, a to su sastojci. Vlažne maramice nisu bezazlene ni za vaše zdravlje, ni za zdravlje vašeg deteta, kao ni za okolinu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR