Glas Javnosti

RAZBIJANJE MITOVA: Zašto holesterol u hrani nije štetan po zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kontroverzni lekari tvrde da je naša trenutna percepcija o holesterolu potpuno pogrešna.

Prema njihovim tvrdnjama, holesterol nije krivac za začepljenje arterija ili srčane bolesti, niti je štetan za zdravlje. Dr. Stephen Sinatra, kardiolog, i dr. Johnni Vaught, stručnjak za ishranu, iznose svoje kontroverzne teorije u novoj knjizi o holesterolu koja dovodi u pitanje osnovne uverenje medicinske zajednice.

Prema ovim stručnjacima, ideja da holesterol uzrokuje srčane bolesti je zabluda, a viši nivo holesterola može čak biti povezan sa dužim životom. Dr. Sinatra, koji istražuje holesterol četiri decenije, tvrdi da je mit o vezi između holesterola i srčanih bolesti neosnovan.


Ovi lekari postavljaju pitanje o preporukama koje smo dobijali decenijama, poput izbegavanja govedine i maslaca zbog zasićenih masti. Tvrdnja da hrana bogata holesterolom, poput hamburgera, ne doprinosi ozbiljnim zdravstvenim problemima izaziva ozbiljne sumnje u uverenja koja smo dosad usvojili.

Dr. Sinatra naglašava da su testovi za merenje holesterola možda neprecizni i da svi tipovi holesterola nisu jednako odgovorni za srčane bolesti. Takođe, ističe važnost razumevanja uloge holesterola u fiziološkim funkcijama, poput stvaranja vitamina D i podrške cerebralnim vaskularnim funkcijama.


Diskusija se fokusira na koncepte HDL i LDL holesterola, pri čemu se HDL smatra korisnijim, dok LDL može izazvati štetu arterijama. Dr. Sinatra insistira na važnosti razumevanja nivoa holesterola iz perspektive zdravlja srca, uz naglasak na upali kao osnovnom uzroku bolesti srca.

Što se tiče statina, lekova koji se široko koriste za snižavanje holesterola, Dr. Sinatra izražava ozbiljne sumnje u njihovu efikasnost i bezbednost, posebno kod žena i dece. On ističe potrebu za individualizovanim pristupom, uzimajući u obzir specifičnosti pacijenata.


Na kraju, Dr. Sinatra preporučuje pristup koji se fokusira na smanjenje upale u organizmu, kroz ishranu, dodatke, održavanje zdravih odnosa, smanjenje stresa i redovno vežbanje. Ova diskusija postavlja izazove tradicionalnim shvatanjima o holesterolu i srčanim bolestima, naglašavajući potrebu za pažljivim pristupom celokupnom zdravstvenom kontekstu.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR