Glas Javnosti

ПОДМУКЛА БОЛЕСТ 21.ВЕКА! Проверите да ли је имате!

Zdravlje
Autor: republika.rs/Foto:Pixabay

Сви се осећамо тужно и потмуло у неком тренутку свог живота. Бити депресиван је нешто сасвим друго. У питању је болест која траје и може изазвати различите симптоме.

Светска здравствена организација депресију дефинише као менталну болест која погађа више од 300 милиона људи широм света. Често се користе изрази клиничка депресија или велики депресивни поремећај.
Иако знакови депресије нису увек јасни, па чак и када је свако од нас доживео неки од њих, стручњаци за ментално здравље истичу да су знак за узбуну неки од следећих симптома који трају две или више недеље.

Опасни симптоми
Јако негативно и мелахолично расположење. То је можда и најважнији симптом депресије. Међутим, ни то не мора увек бити случај. Зашто? Негативно расположење није увек очигледно, чак и када особа пати од депресије.

Тада могу настати друга емоционална стања попут анксиозности, љутње, равнодушности или чак порицања било каквих негативних емоционалних стања.

 

Депресија

Недостатак еуфорије
То значи да нас ништа никада није толико обрадовало.

Насумично једно од питања обухваћених званичним тестовима дијагнозе депресије јесте да ли је интересовање или задовољство које добијамо нашим свакодневним активностима смањено у последње две недеље.

Несаница
Подаци показују да 75 одсто људи који пате од депресије развију несаницу и поремећаје спавања.

Типични симптоми су касни почетак сна, чести аларми или ненамерно буђење врло рано ујутру. Имајте на уму, међутим, да се може догодити и дијаметрално супротно понашање, односно спавање може трајати много дуже него иначе и можда ћемо имати потешкоће да устанемо из кревета.

Поремећај апетита
Особе с депресијом могу изгубити апетит, што може довести до губитка килограма.

С друге стране, поремећаји апетита могу се манифестовати и повећаним апетитом и последично тежином - неки људи храну доживљавају као средство комфора и ослобађања од усамљености и негативних емоција.

Константан умор
Стални осећај исцрпљености, стални умор који многи описују као губитак енергије, често карактерише депресивну особу.
Недостатак либида
Губитак жеље за сексом је чест симптом депресије.

Осећај безнадежности
Осећај беспомоћности карактерише особу која пати од депресије.

Кривица
За оне који пате од депресије осећај кривице превазилази разумну границу. Особа се сматра одговорном за све што јој се догађа, понекада и за оно што се дешава особама у њеном окружењу. Осећа се непристојно, дубоко (и претерано) кривим и има ниско самопоштовање.

Потешкоће са концентрацијом
Потешкоће у концентрацији, памћењу и доношењу одлука често се јављају, чак и када су то врло једноставна питања која не оправдавају такву неодлучност.

Физички симптоми
Депресија је такође аларм за тело. Често физички симптоми алармирају оболелог због чега крене код кардиолога, гастроентеролога или пулмолога.

Физички симптоми укључују главобољу, пробавне сметње, необјашњиве болове, али и недостатак даха и неку тежину у грудима.
Људи који пате од депресије често размишљају о смрти, као и о самоубиству, односно о начинима на који ће се њихов живот окончати.

Оног тренутка када те мисли изнесу другој особи, то је аларм да се што пре морају јавити психијатру.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR