Glas Javnosti

KALENDAR ALERGIJA U SRBIJI: Biljke koje trenutno treba izbegavati

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Za one sa simptomima sezonske alergije, poznavanje kalendara cvetanja biljaka može biti izuzetno korisno.

Kalendar Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje u kom periodu godine u Srbiji dolazi do cvetanja kojih biljaka i oslobađanja polena - a na osnovu njega znaćete i kojih biljaka da se klonite.

U Srbiji sezona alergena počinje već oko 1. februara kada cvetaju leska i jova i traje do prvih dana novembra kada se završava cvetanje pelina i ambrozije. Početak i završetak polinacije mogu iz godine u godinu znatno da kolebaju, zavisno od vremenskih prilika.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u ovom periodu aktuelan je na prvom mestu polen drveća.

Iz ove agencije ističu da polenova zrna kod više od 20 odsto ljudske populacije izazivaju alergijske reakcije poput bronhitisa, konjuktivitisa, dermatitisa, polenske kijavice. To znači da svaki peti čovek ima problema sa ovim alergenom. Postoje načini da se simptomi alergija ublaže bez lekova, mada se svi svode na što efikasnije izbegavanje kontakta s alergenima.



Kod nas se koncentracija polena u vazduhu za 25 biljnih vrsta drveća meri od početka februara do kraja oktobra, dakle dok njegova emisija traje kod nas, i to na brojnim lokacijama u Srbiji.

I mada na prvi pogled deluje da se sa alergijom pate uglavnom oni koji odu u prirodu, veći problem očigledno mogu da budu veliki gradovi poput Beograda.

Naime, uzorci iz urbanih oblasti razlikuju se od ruralnih. Brojna zagađenja u velikim gradovima predstavljaju otežavajuće okolnosti za osobe koje su alergične na polen jer se polen vezuje za čađ, prašinu i ostale aerozagađivače, poručuju iz Agencije za zaštitu životne sredine.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR