Glas Javnosti

POSLUŠAJTE SAVETE LEKARA: Gastroenterolog otkrio kojih pet namirnica nikad ne bi jeo

Hrana
Autor: Glas javnosti

Konzumiranje voća, povrća i celovitih žitarica važno je za opšte zdravlje i smanjenje rizika od razvoja hroničnih bolesti. U redu je povremeno sebi priuštiti hranu koja se možda i ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s krajnjim oprezom. Evo o kojih pet namirnica je reč:

Prerađeno meso

Meso koje je tokom pripreme dimljeno, sušeno, soljeno ili su mu dodati konzervansi dr Sami izbegava u širokom luku. Prerađeno meso uključuje kobasice, slaninu, šunku i mesne delikatese. Obrada mesa može pomoći u poboljšanju njegove teksture i roka trajanja, ali ako se pojede u prekomernim količinama, takođe može naškoditi našem zdravlju, piše Index Fit.

Rane studije na životinjama sugerisale su da so može uništiti određene sojeve bakterija lactobacillus u crevima, iako su potrebna dodatna istraživanja. Ali više zabrinjava dodavanje nitrata i nitrita, koji se koriste za očuvanje njihove boje i ukusa. Prema Svetskom fondu za istraživanje raka, ovi spojevi se mogu pretvoriti u štetne hemikalije zvane nitrozamini u crevima, koji se smatraju faktorom rizika za kolorektalni rak.


“Prerađeno meso ima malo vlakana, a visok udeo zasićenih masti. Ne jedem ga”, dodaje dr Sami.

Mlečna hrana s visokim sadržajem masti

Mlečni proizvodi uključuju mleko, pavlaku i sir, a telo opskrbljuju proteinima i izvor su kalcijuma. No, dr Sami tvrdi da nisu za svakoga. Naime, netolerancija na laktozu jedna je od najčešćih intolerancija na hranu.

Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumacije mlečne hrane jer laktoza prolazi nesvarena u debelo crevo, gde je bakterije fermentišu. Simptomi uključuju nadutost, bol u stomaku, gasove i proliv.

“Ova hrana obično je bogata mastima, iako su dostupne bezmasne varijante. Zasićenim masnoćama potrebno je više vremena za varenje, što može pogoršati simptome probavnih smetnji i refluksa, a takođe doprinosi upali u crevima. Takođe, mlečni proizvodi s visokim udelom masti mogu da poremete crevne bakterije”, ističe lekar.

Hrana pržena u dubokom ulju

Pržena hrana može uzrokovati želudačne probleme jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomerna konzumacija masnoće može opteretiti proizvodnju žuči, uzrokujući simptome poput nadutosti, mučnine i grčeva.


Visoke temperature koje se koriste za prženje hrane takođe proizvode spojeve koje telo teško razgrađuje, što može doprineti upali i oksidativnom stresu u sistemu za varenje.

Slatka pića

“Konzumacija slatkih pića nema nikakve zdravstvene prednosti, a to uključuje i voćne sokove, ako se s njima preteruje. Preterivanje sa šećerom povezano je s gojenjem, faktorom rizika za mnoge bolesti. Takođe može uticati na zdravlje vašeg crevnog mikrobioma”, upozorava dr Sami, koji se potpuno kloni gaziranih pića, bilo sa šećerom ili bez njega.

“Karbonizacija ovih pića može rezultirati nakupljanjem gasova, što može uzrokovati nadutost, grčeve, refluks kiseline i zatvor”, tvrdi.

Gotova jela

I na kraju popisa ovog lekara nalaze se gotova jela. To su obično ultraprerađeni obroci koji sadrže puno dodatog šećera, masti, soli, kao i mnoge druge hemikalije, konzervanse i emulgatore, a povezuju se s metaboličkim promenama i lošijim zdravljem.

“Mogu da sadrže visoke nivoe rafinisanih ugljenih hidrata, zasićenih masti, soli i hemijskih dodataka. Često im nedostaje dijetalnih vlakana, dobrih izvora proteina i zdravih masti. Ishrana bazirana na ultraprerađenim jelima povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog creva, depresiju, astmu i rak”, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR