Glas Javnosti

NUTRITIVNO BOGATIJE NAMIRNICE: Šest namirnica koje imaju više proteina od jaja

Hrana
Autor: Glas javnosti

Namirnice bogate proteinima odlične su za kontrolu gladi između obroka.

Kada su u pitanju namirnice koje su bogate proteinima jaja su često jedna od onih koja vam padaju. Postoji mnogo razloga za to, jer su jaja ukusna i hranljiva.

Svako veliko jaje nudi šest grama proteina, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD. Međutim, postoje i druge opcije grickalica koje nude još više proteina od jaja.


Dijetetičarka Novela Lui sastavila je listu ovih namirnica.

Konzervirana riba

Konzervirana riba je izvor morskih plodova bogatih proteinima. Na primer, jedna mala konzerva lososa (75 grama) ima 18 grama proteina, prema USDA.

Konzervirani losos, tunjevina, pastrmka i sardine, čije su kosti često sitne i dovoljno meke za jelo, takođe su izvori kalcijuma i vitamina D. Ako tražimo drugi način da u svoju ishranu uključimo omega-3 masne kiseline, ovo je odličan izbor.

Svež sir

Ova namirnica ima 12 grama proteina za svaku porciju od 100 grama, prema USDA. Ako pazimo na unos soli, možemo tražiti opcije sa malo natrijuma ili bez natrijuma, ističe Lui za „EatingWell“.

Takođe možemo dodati voće poput jagoda u sir za dodatnu količinu vlakana i slatkoće ili povrće poput krastavca. Ove kombinacije pružaju dobro zaokruženu užinu bogatu proteinima i vlaknima.

Bademi

Redovna konzumacija badema može poboljšati nivo holesterola i zaštititi srce, prema meta-analizi iz 2019.

Porcija od približno 42 grama badema, ili oko 35 badema, sadrži devet grama proteina, prema USDA. Pored toga, od svih orašastih plodova, bademi imaju najviše vlakana, vitamina E i kalcijuma.


Kefir

Kefir je napitak nalik fermentisanom jogurtu napravljen od zrna kefira i mleka. Prema USDA, kefir ima devet grama proteina na približno 240 mililitara.

Takođe je odličan izvor kalcijuma, fosfora i vitamina D, koji su, zajedno sa proteinima, važni hranljivi sastojci za zdravlje kostiju. Možemo ga piti samog ili koristiti kao osnovu za smutije.

Leblebije

Oko 83 grama kuvanih leblebija slanutka ima više od sedam grama proteina, prema USDA.

Leblebije su takođe dobar izvor gvožđa. Uparivanje sa hranom bogatom vitaminom C, kao što je preliv od citrusa, pomoći će našem telu da bolje apsorbuje mineral, koji je važan za proizvodnju energije.

„Leblebije su pristupačne i ukusne. Napravite svoj humus ili ih koristite za salatu. Pečene leblebije su takođe odličan izbor“, predlaže dijetetičarka.

Maslac od badema

Ako ne volite da jedete cele bademe, možete da uživate u namazu, poput maslaca od badema. Prema USDA, dve kašike ovog namaza daju blizu sedam grama proteina.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR