Tako su otkrili navike koje praktikuju da bi njihova srca bila zdrava.
Kardiolog dr Mark Ajzenberg i kardiolog dr Najs Goldberg kažu da uključuju rutinu vežbanja u svoj svakodnevni život pešačeći do posla.
Dr Goldberg pešači osam kilometara dnevno, a dr Ajzenberg oko 40 minuta u jednom pravcu do kancelarije. Oni hodaju brzim tempom da bi pomogli srcu.
„Puls mi se ubrzava kada hodam jer hodam prilično brzo. Važno je da ljudi rade vežbe koje se osećaju prirodno i lako za njih“, kaže dr Goldberg za „Today“. Takođe bar tri puta nedeljno bi trebalo voziti bicikl, raditi vežbe snage i pilates.
Dr Ajzenberg dodaje da je cilj vožnja bicikla ili trčanja oko 40 do 50 minuta dnevno, najmanje pet dana u nedelji.
Aktivnosti se mogu podeliti na kraće šetnje ili treninge nekoliko puta dnevno.
„Hrana sa visokim procentom holesterola, poput jaja, zapravo nužno ne podiže nivo holesterola. To je hrana sa visokim sadržajem zasićenih masti“, objašnjava dr Ajzenberg.
Lekari kažu da treba izbegavati slaninu, maslac, prženu hranu i punomasne mlečne proizvode iz tog razloga.
Kardiolozi daju prednost spavanju sedam do osam sati svake noći. Nedostatak sna je povezan sa visokim krvnim pritiskom i povećanjem telesne težine, kaže dr Goldberg.
To je zato što su nivoi kortizola, hormona koji pomaže u regulisanju šećera u krvi, metabolizmu i krvnom pritisku, viši kod ljudi koji ne spavaju, što dovodi do povećanja telesne težine i većeg sala u predelu stomaka, dodaje dr Ajzenberg.
„Svako je drugačiji, tako da bih ohrabrio ljude da pronađu ono što im odgovara i zaista se zalažu za to“, savetuje kardiolog dr Sandep Jauhar.
On voli aerobne vežbe i boravak u prirodi. Svi lekari kažu da je fizička aktivnost njihov glavni lek za ublažavanje stresa. Odlazak kući s posla na kraju dana i izlazak na svež vazduh je veoma opuštajuće, kaže dr Goldberg.
Dr Goldberg i dr Ajzenberg se fokusiraju na konzumiranje voća i povrća i korišćenjeu maslinovog ulja kao dela mediteranske ishrane.
Dnevni meni dr Goldberga uključuje ovsene pahuljice sa malinama, borovnicama i orasima za doručak; salata od lososa na žaru za ručak; i posni proteini sa povrćem za večeru. Desert se sastoji od voća. Na meniju je i kafa, ali zaslađivači nisu.
Glas javnosti/ N01S