Glas Javnosti

BROJ OBOLELIH U PORASTU: Tri stadijuma velikog kašlja i šta je najbolji vid zaštite

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Broj obolelih od velikog kašlja i dalje je u porastu, a na području Beogradu je prethodne nedelje registrovano 69 novoobolelih od velikog kašlja, objavio je Gradski zavod za javno zdravlje.

O pojave oboljenja velikog kašlja na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu preminula su četiri deteta, rekao je prof.dr Vladislav Vukomanović kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta. Jedno dete je životno ugroženo i na respiratoru je.

Od marta 2023. do 28. januara ove godine, ukupno je registrovano 700 slučajeva tog oboljenja.


Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina (466 – 66,6 odsto), a među njima prednjače deca od 12 godina (89 obolelih – 19,1 odsto), 13 godina (83 obolelih – 17,8 odsto) i 14 godina (72 obolelih – 15,4 odsto).

Uvidom u vakcinalni status, od 700 obolelih potpuno vakcinisanih je 460 (65,7 odsto), nepotpuno vakcinisanih je 39 obolelih (5,6 odsto), dok je nevakcinisano ;43 (6,1 odsto) dece do tri godine.

Kako je jednom prilikom za N1 navela pedijatar Jelena Mitrović vakcina protiv velikog kašlja uvedena je 1961. godine kod nas i sve vreme je u obaveznon programu. Sama vakcina ne daje doživotni imunitet pa se u svetu preporučuje nakon primljenih doza i revakcine u prvoj i drugoj godini života, primanje vakcine i pred školu u adolescenciji, a zatim na svakih 10 godina.

Simptomi oboljenja

Nakon perioda od 7-10 dana (najduže 21 dan) od kontakta sa obolelom osobom, dolazi do pojave prvih simptoma bolesti. U tipičnoj kliničkoj slici velikog kašlja prepoznaju se tri stadijuma oboljenja.

Prvi stadijum

U kataralnom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi (kijanje curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj), koji traju jednu do dve nedelje.

Drugi stadijum

U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći. Trajanje drugog stadijuma infekcije je od jedne do šest nedelja. Između napada kašlja osoba ne mora odavati utisak da je bolesna.


Treći stadijum

U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih. Najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi.

Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija. Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

Bolest je primarno izazvana toksinom. Bakterija se pričvrsti za trepljasti epitel respiratornog trakta i luči toksin koji izaziva paralizu „treplji“ i inflamaciju i otežano izbacivanje respiratornog sekreta.

Veliki kašalj  je bolest ljudi i nije utvrđeno postojanje drugog rezervoara infekcije. Adolescenti i odrasli su značajni rezervoari Bordetella pertussis za odojčad.

U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su upravo odojčad mlađa od 12 meseci, koja je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Najbolji vid zaštite – vakcinacija

Kada je reč o trenutnoj imunizaciji, vakcina protiv velikog kašlja daje se u okviru imunizacije protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, vakcinom poznatijom pod nazivom Pentaxim.


Vakcinacija je u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima obavezna za sva lica određenog uzrasta.

Imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena 2 meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza.

Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR