Glas Javnosti

Zašto sudove ne bi trebalo da brišete papirnim ubrusima?

Život
Autor: Glas javnosti

Sigurno niste jedini koji briše suđe papirnim ubursima. Međutim, to ne bi trebalo da radite jer oni obično sadrže razne hemiske sastojke.

Također, papirni ubrusi mogu da oštetite posuđe, nisu ekološki prihvatljivi te možda nisu finansijski isplativi. Posuđe koje koristite za jelo je među stvarima koje ne bi trebalo da čistite papirnim ubrusima.

Ovi naizgled bezopasni listovi obično su izrađeni od drvene pulpe, često izbeljene i tretirane hemikalijama zbog poboljšane sposobnosti upijanja. Iako su papirni ubrusi savršeno dobri za brisanje prolivenih tečnosti ili čišćenje površina, njihovo korišćenje na posuđu ima nekoliko nedostataka.


Osim izbeljivača, papirni ubrusi mogu da sadrže štetne hemikalije poput boja, mirisa i losiona koji mogu da izazovu alergije kod osetljivih osoba. Poznato je da konvencionalni papirni ubrusi sadrže formaldehid i bisfenol A, poznat i kao BPA.

BPA može da ima negativne posledice na reproduktivne i metaboličke procese u telu. Te hemikalije mogu da se prenesu na vaše posuđe, naročito kada je mokro, i mogu predstavljati rizik za zdravlje kada se progutaju, posebno ako dospeju u hranu ili piće.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR