Glas Javnosti

Zašto se danas muškarci u 40-oj ponašaju kao tinejdžeri? Nekada u 20-im stvarali porosice

Život
Autor: Glas javnosti

Zašto se sve više muškaraca u toj dobi ponaša poput tinejdžera, a ranije su se većina njih već skrasila?

U današnjem društvu sve je češća pojava muškaraca u četrdesetim godinama koji se ponašaju poput tinejdžera, što postavlja pitanje - zašto? Uzmimo za primer mog prijatelja Jovana L., koji je u svojim četrdesetim godinama i suočava se sa ovim fenomenom.

Jovan je završio fakultet i započeo karijeru u svojim dvadesetim godinama, ali nikada se nije žurio sa stupanjem u brak ili osnivanjem porodice. Odlagao je te korake kako bi se posvetio karijeri i putovanjima. Sada, u svojim četrdesetim godinama, Jovan još uvek nije u ozbiljnoj vezi niti je razmišljao o braku. Umesto toga, njegov životni stil često podseća na tinejdžerski - provodi mnogo vremena igrajući video igre, izlazi u noćne klubove sa mlađim prijateljima, i često menja poslove u potrazi za avanturom.

Psiholozi takođe ističu da se mnogi muškarci u četrdesetim godinama suočavaju sa tzv. "krizom srednjih godina", periodom introspekcije i preispitivanja, što može rezultirati i nekim nezrelim ponašanjem. Ovaj period može biti izazovan i zahtevati promene i prilagođavanje.


Uživa kao neženja

Kada ga pitamo zašto se još uvek nije skrasio, Jovan često spominje nedostatak vremena i straha od kompromisa. Smatra da nije spreman da se odrekne svoje slobode i samostalnosti koju uživa kao neženja. Takođe, oseća pritisak društva i očekivanja okoline da ostvari određene standarde uspeha, što mu dodatno otežava donošenje odluke o braku ili osnivanju porodice.

Iako Joca uživa u slobodi i avanturama koje mu život pruža, ponekad se oseća prazno i usamljeno. Shvata da je izgubio kontakt sa svojim emotivnim potrebama i da mu nedostaje stabilnost i podrška koju bi mu pružala partnerska veza. Ipak, strah od promene i nepoznatog čini ga inertnim i sprečava ga da preduzme korake ka ostvarenju dubljih emotivnih veza.


Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR