Glas Javnosti

VOĆE IZ LABORATORIJE: Bez koštica, misle da će imati isti ukus kao da je pravo

Život
Autor: Glas javnosti

Ispitivanja su u ranoj fazi.

Naučnici će pokušati da stvore voće bez delova koji se inače odbacuju poput jezgra jabuke ili koštice narandže.

Naučnici iz Plant & Food Researcha nameravaju da uzgajaju voćno tkivo iz biljnih ćelija za koje se nadaju da će imati ukus i miris kao pravo voće. Istraživači smatraju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.

– Ovde na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih useva – rekao je dr. Ben Šon, vodeći naučnik za program istraživanja biljaka i hrane koje podstiče vlada. 

Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore narandže.

– Hrana stvorena u laboratorijama mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja – ocenjuje dr Ali Rašidinejad, viši naučnik za hranu.


Budući da je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno novi koncept, nakon što se razvije, moraće da dokaže svoju sigurnost regulatornim telima verovatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja, prenosi portal Kliks.

– Prevladavanje takvih prepreka može trajati godinama, ako ne i decenijama – rekao je Rašidinejad.

Potrošači će takođe morati da prihvatite novu praksu; starije generacije bi mogle da budu neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da isprobaju novu hranu ako ta hrana nudi zdravstvene prednosti, a istovremeno ograničava uticaj na okolinu, rekao je Rašidinejad.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR