Glas Javnosti

Planiranje zubnih implantata: Vreme i procedura nakon vađenja zuba

Život
Autor: Glas javnosti

Ova praksa, poznata kao imedijantna implantacija, zahteva dobro opšte zdravlje pacijenta, adekvatnu oralnu higijenu i očuvane koštane zidove alveole.

Ugradnja zubnih implantata predstavlja naprednu stomatološku proceduru koja se može izvesti odmah nakon vađenja zuba ili nakon određenog perioda, zavisno od specifičnih uslova.
U slučajevima kao što su traume, neuspešno lečenje korena zuba ili uznapredovala paradontopatija, moguće je izvesti ugradnju implantata odmah po vađenju zuba.
 
Ova praksa, poznata kao imedijantna implantacija, zahteva dobro opšte zdravlje pacijenta, adekvatnu oralnu higijenu i očuvane koštane zidove alveole.

Uspešnost ugradnje implantata je izuzetno visoka, preko 97%, čemu doprinosi biokompatibilnost titanijuma, materijala od kojeg se najčešće izrađuju zubni implantati.
Titanijum je hipoalergenski, ne deluje citotoksično ili kancerogeno na ljudsko telo, te ga telo lako prihvata kao deo svoje strukture.

Period oporavka nakon ugradnje zubnog implanta zavisi od individualnog odgovora organizma i može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci, u zavisnosti od faze osteointegracije koja obuhvata hemostazu, upalni proces, proliferativnu fazu i remodelaciju kosti.
Važno je održavati dobru oralnu higijenu i redovno posećivati stomatologa kako bi se osigurao uspeh ugradnje i dugotrajnost implantata.


Ukoliko se ugradnja implanta ne izvede odmah nakon vađenja zuba, preporučuje se čekanje najmanje 10 tjedana kako bi se omogućilo potpuno zacjeljenje tkiva i kostiju.

Dakle, prilikom razmatranja ugradnje zubnih implantata, pacijenti treba da uzmu u obzir svoje zdravstveno stanje, savet i preporuke stomatologa, kao i potreban period oporavka i pripreme za ovaj zahvat.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR