Glas Javnosti

Svako jutro je jeo slaninu za doručak: Požalio se na migrene, ali je otkrio nešto gore

Svet
Autor: Glas javnosti

U ovom slučaju, zajedno sa otokom, pacijent razvija ciste na obe strane mozga. Kasnije je utvrđeno da je to pantljičara koja je položila jaja u čovekov mozak

Ako ste mislili da je trovanje hranom ono najgore što će se desiti kada je loše ili nedovoljno spremite - varate se. 52-godišnji Amerikanac koji je mislio da pati od teških migrena zapravo se borio protiv bizarne bolesti u svom mozgu.

Sve to je uzrokovano omiljenim doručkom - prženom slaninom.


Foto: Tiktok

Neimenovani pacijent, čija je priča o medicinskoj nesreći nedavno ušla u Američki žurnal o zdravstvenim slučajevima, žalio se na nedeljne, agresivne glavobolje tokom perioda od četiri meseca nakon konzumiranja slanine koju je spremao "na svoj način". Stručnjaci su rekli da "doživotna sklonost ka mekoj slanini" nije bila jedini uzrok specifične, bizarne bolesti, već da se omiljeni doručak pokvario, a nedovoljno prženje je učinilo opasnim po zdravlje.

Situacija koja se ponavljala dovela je do slučaja neurocisticerkoze - naučnog izraza za parazita koji polaže jaja koja inficiraju brojne delove tela.

Tim gore - neurocisticerkoza može biti zarazna.

- Istorijski je veoma neobično naići na zaraženu svinjetinu u Sjedinjenim Državama, i u našem slučaju može imati implikacije na javno zdravlje - napisali su istraživači.

Prema CDC-u, ako obolele osobe ne operu dobro ruke nakon pražnjenja creva, mogu proširiti jaja na druge članove svog domaćinstva, posebno kroz hranu.


CDC kaže da se neobična bolest može "sprečiti", ali i dalje dovodi do hospitalizacije za oko 1.000 unesrećenih Amerikanaca godišnje.

U ovom slučaju, zajedno sa otokom, pacijent razvija ciste na obe strane mozga. Kasnije je utvrđeno da je to pantljičara koja je položila jaja u čovekov mozak.

Lečen je lekom za dehelmintizaciju, što je dovelo do poboljšanja nakon dve nedelje.

Pošto četiri od pet slučajeva uključuju napad, kliničari se upozoravaju da "zadrže visok indeks sumnje i pribave detaljnu istoriju kod pacijenata sa promenama u obrascima migrene".



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR