Glas Javnosti

Kako se hraniti tokom posta?

Društvo
Autor: Glas javnosti

S obzirom na to da se završio Božićni post, vernici su željno isčekivali da se po povratku iz crkve, omrse đakonijama koje će se naći na trpezama.

Domaćice se uglavnom trude, da ovog dana na trpezi bude ono što ukućani vole. Ako uzmemo u obzir činjenicu da post isključuje većinu namirnica iz upotrebe (meso, mesne prerađevine, mlečne proizvode, jaja), moramo voditi računa koliko ćemo jesti, kao i šta ćemo posle posta od hrane konzumirati.

Slažem se, nije lako odoleti slanim i slatkim đakonijama, ali stručnjaci savetuju da budemo oprezni, kada je konzumiranje mrsne hrane u pitanju.

Gastroenterolozi, savetuju da se u prvim danima, posle posta na trpezama uglavnom nađe takozvani beli mrs (mladi sir, jogurt, kiselo mleko, mladi kajmak), od mesa piletina i ćuretina (dinstana ili kuvana). Poželjno je iz upotrebe prvih dana isključiti jaku, začinjenu, pohovanu i prženu hranu.

Bilo bi poželjno da se riba svoje mesto na meniju zadrži do dva puta u toku nedelje. Posebno voditi računa kada su jaja u pitanju, pa ih i ishranu uvoditi postepeno.

Naravno, ovo su samo predlozi. Ishrana treba da bude raznovrsna, sa odgovarajućom količinom voća, povrća i žitarica, ne zaboravite vodu, kao osnovni i bitan izvor za organizam.

Ukoliko digestivni problemi zadaju muke, u pomoć uvek mogu da „uskoče" neke od namirnica, koje svaka domaćica u svojoj kuhinji poseduje. A, to su: soda bikarbona, čaj od nane, čaj od bosiljka, cimet, đumbir.

I za kraj, kako se Božićni post završava proslavom najradosnijeg hrišćanskog praznika, budite umereni u konzumiranju mrse hrane, ali i alkoholnih pića.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR