Glas Javnosti

TANASIJE UZUNOVIĆ je bio potomak jedne od NAJUGLEDNIJIH PORODICA: Imali su devet kuća na Dedinju, a zbog kapitala je prolazio kroz AGONIJU!

Život
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Glumac Tanasije Uzunović, čuveni Rajko iz serije "Moj rođak sa sela" umro je u 81. godini na klinici za urgentnu medicinu VMA.

Tanasije je bio unuk Nikole Uzunović, rođen je u Nišu, dok je Pozorišnu akademiju je završio u klasi profesorke Ljiljane Krstić.

Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama. Najpoznatiji je po ulozi Rajka Maleševića iz televizijske serije Moj rođak sa sela (2008 - 2011). Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Uzunović se ženio tri puta, a sa trećom suprugom dobio je ćerku Sofiju u 50. godini.

Sofija je nastavila očevim stopama, i pojavila se u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine", u kojoj je igrao i njen otac.

Inače, Tanasije je bio potomak jedne od najuglednijih predratnih porodica, sa devet elitnih kuća, kojoj je sve oteto. Selio se čak 32 puta dok nije dobio svoj stan. Glumac je jednom prilikom govorio o poreklu kapitala svoje porodice.

- Kada je moj otac Blagoje, inače školovani agronom, pokušao pre rata na toj zemlji da pravi obore za uzgoj stoke po svetskim merilima, deda ga je sprečio - rekao je ranije Tanasije.

- Govorio mu je da je besmisleno da to radi na zemlji koju opterećuje hipoteka. Deda Nikola je imao para da napravi kuću, ali ne i da je opremi.

Porodica Uzunović je pre Drugog svetskog rata imala devet kuća u Beogradu. Tanasije je pamtio samo one najveće, i to onu zgradu koja je sada rezidencija ambasadora SAD, „Devanku“ u Ulici kralja Milana 21 i veliku zgradu u Nušićevoj 20.

- Ostale više i ne pamtim, znam da su neke srušene u bombardovanjima tokom rata.

Dete zelenaša

Glumac je nosio vrlo teška sećanja na neke segmente detinjstva. Tako je, sa devet godina izvođen pred školsku tablu, i pamtio je učitelja koji ga je prokazivao rečima: „Ovo je unuk predratnih zelenaša protiv kojih smo se borili!“

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR