Glas Javnosti

SVE POPULARNIJA U ALTERNATIVNOJ MEDICINI: VANILA je savršena u kolačima, ali je i moćan AFRODIZIJAK!

Život
Autor: Agroinfo.rs

Kada kažemo vanila, najpre većina nas pomisli na sladoled sa ovim ukusom ili poslastice u koje se dodaje ova biljka ili njena aroma. Vanila je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina na svetu. Osim toga, ona je izuzetno zdrava i korisna za naš organizam, a u nastavku teksta saznajte zašto je toliko dobra.

Vremenom, vanila postaje sve prisutnija u alternatvnoj medicini. Mirišljave mahune vanile su plod orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Centralne Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanile, ali danas se koriste samo dve vrste - "Bourbon" i "Tahitian" vanila. Vanilu u Evropu donosi španski osvajač Herman Cortes 1519. godine.

Savremena istraživanja o primeni vanile najčešće su usmerena na miris, njeno najistaknutije obeležje. U jednom od njih zaključeno je da je heliotropin, miris nalik vanili, najbolje opuštao i smanjivao stres pacijenata. Testovi koji su rađeni u bolnici Svetog Đorđa u Londonu ukazuju da vanila može da pomogne u mršavljenju. Ispitanicima je na kožu zalepljen flaster koji je intenzivno ispuštao aromu vanile, a efekat je bilo drastično smanjenje unosa slatke hrane. Zaključak je da uz jak miris vanile, apetit za slatkiše znatno opada. U indijanskom narodu Totonaca je bila veoma cenjena kao lek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa pa je zato bila sastavni deo mnogih lekovitih mešavina. 

Sastav i lekovitost vanile

Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin. Prisutni su i brojni tragovi drugih spojeva poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih spojeva, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljenih hidtrata i vitispirana.

Ekstrakt vanile sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink.

Vanila pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripa, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može da pomogne i kod neredovnih menstruacija. Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno dejstvo. Osim toga, vanila je prirodni antioksidans, povećava libido, ublažava napetost i stres, pomaže kod problema sa želucem i mučnina u trudnoći.

Prava i lažna mahuna

Mahuna vanile može da se upotrebi dva puta. Nakon prve upotrebe se opere, osuši i ostavi u hermetički zatvorenoj posudi. Ako sipate i šećer, poprimiće aromu vanile. Vodite računa o tome da pronađete pravu vanilu, jer samo ona ima punu aromu i lekovita svojstva. Zato, prilikom kupovine obratite pažnju na to da mahuna bude crno-smeđe nijanse, sjajna i gipka. Nažalost, na tržištu postoji mnoštvo proizvoda sa veštačkom aromom vanile.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR