Glas Javnosti

Stručnjak otkriva četiri načina da se rešite golubova

Život
Autor: Glas javnosti

Golubovi izgledaju zabavno s vremena na vreme, ali kada odaberu vaš krov ili dvorište kao savršeno mesto za gnežđenje, brzo ćete početi da ih smatrate pretnjom. Iako ove ptice same od sebe nisu opasne, vašem imanju ili bašti mogle bi da nanesu veliku štetu.

Iako nisu tipična „baštenska štetočina“, mogu da je ogole i “oslobode” od mladih biljaka i voća. Takođe, ostavljaju apsurdnu količinu izmeta za koji mnogi na znaju koliko je korozivan. Izmet ptica vrlo je kiseo i može ostaviti mrlje na površinama poput terasa i kaldrma, kao i ubrzati propadanje površine.

Ono što bi trebalo znati je da golubovi mesto za gnezdo biraju ako je sigurno i ima stalnu snabdevenost hranom. Takođe, golubovi žive u jatima. Ako je gnezdo napravio jedan, slediće ga i ostali.


Kako se rešiti golubova?

1. Poprskajte ih vodom

Čim vidite da pokušavaju da osvoje vašu teritoriju, prestrašite ih tako što ćete ih poprskati vodom iz creva, predlaže Džordan Foster iz Fantastic Pest Control. Možete nabaviti i automatski vodeni mlaz koji će vaš perimetar zaštititi od dosadnih ptica.

Međutim, Foster upozorava da će ovo delovati kao sredstvo odvraćanja samo i isključivo pre nego što počnu da grade gnezda.

2. Koristite reflektujuće površine

Staro, ali delotvorno rešenje je obesiti CD-ove ili druge sjajne površine po bašti.

Reflektujuće površine stvaraju efekat prizme koji može privremeno uticati na vid golubova, čineći ga neugodnim za njih – što znači da se “neće gnezditi u njihovoj blizini ili uopšte vratiti”, tvrdi stručnjak.

3. Jaki začini

Za golubove se kaže da ne vole niz začina poput cimeta, crnog bibera ili čilija u prahu.

Postoje tri načina za raspršivanje začina. Možete ih okačiti po bašti u platnenim vrećicama ili jednostavno rasuti prah po zemlji i travi. Ali, imajte na umu da te začine trebati redovito posipati, posebno nakon što padne kiša.


Treći način je da napravite raspršivač, jednostavno stavite začin po izboru u kipuću vodu, pretočite u bočicu s raspršivačem i poprskajte biljke po vrtu.

Lisice i mačke takođe ne vole ove začine pa bi i njih trebalo sprečiti u dolascima u vašu baštu.

4. Strašilo

Mnogo je vrsta strašila za plašenje ptica, ali najefektniji su obično oni sa siluetom jastreba i oni koji se kreću i stvaraju buku.

Ipak, moraćete redovno menjati položaj varalice, inače će golubovi shvatiti da nema stvarne opasnosti a čak bi vam se mogli narugati, sedeći na vašem strašilu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR