Glas Javnosti

Stigla nova vakcina za malariju: Efikasnost 75 odsto

Život
Autor: Glas javnosti

SZO je preporučila drugu vakcinu za malariju, razvijenu na Oksfordskom univerzitetu, ali stručnjaci nisu optimisti da će ova pošast biti lako pobeđena

Malarija je jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svetu – godišnje ubija više od 600.000 ljudi. Upravo zbog toga Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučula je novu vakcinu – R21/Matrix-M – za prevenciju malarije kod dece. To je druga vakcina protiv malarije, prva nazvana RTS,S predstavljena je i podržana od strane SZO pre dve godine.

 

- Kao istraživač malarije, sanjao sam dan kada će postojati bezbedna i efektivna vakcina protiv malarije. Sada ih imamo dve. Potražnja za RTS,S vakcinom veća je od broja proizvedenih vakcina, pa će druga vakcina biti dodatno oružje da zaštitimo decu brže i da obezbedimo budućnost bez malarije – rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

BBC podseća da je do sada napravljeno samo 18 miliona doza RTS,S vakcine, a da bi vakcinu R21/Matrix-M, koja je osmišljena na Oksfordskom univerzitetu, trebalo da proizvodi Institut za serume iz Indije, koji je najavio da će proizvoditi 100 miliona doza godišnje. Svaka doza košta između 2 i 4 dolara, a potrebne su 4 doze, što je upola manja cena od RTS,S vakcine.


- Zašto je vakcina R21/Matrix-M tu da promeni stvari? To je vakcina koja ima efikasnost od 75 odsto ako gledamo smanjenje broja malarije tokom godine. Najbolja vakcina do sada imala je efikasnost od 50 odsto, a ranije i manje od toga. Oko 40 miliona dece rodi se sa malarijom u Africi svake godine i njima bi vakcina koristila. Naša vakcina ima 4 doze koje se daju tokom 14 meseci, što znači da je potrebno oko 160 miliona doza, a to možemo da dostignemo – napisao je Adrian Hill, direktor Džener instituta Oksfordskog univerziteta.

On dodaje da se naučnici trude da naprave vakcinu za malariju već 100 godina. Više od 100 vakcina bilo je na kliničkim ispitivanjima i veoma malo njih je delovalo bar donekle.

- Malarija nije virus, nije bakterija, to je parazit koji je hiljade puta veći od tipičnih virusa. Primera radi, koronavirus ima 13 gena, malarija ih ima 5.500. Zato je vakcina veoma kompleksna – objasnio je on.


Gardijan piše da vakcina možda obećava manji broj mrtvih od vakcine, ali da nismo ni blizu toga da pobedimo jednu od najsmrtonosnijih bolesti. Kako u analizi navodi Sara Bosli, nekadašnja urednica rubrike zdravlje u Gardijanu, problem je što dati 4 doze u često ratom pogođenim delovima Afrike nije baš moguće.
- Broj slučajeva malarije skače poslednjih nekoliko godina. Tome doprinose klimatska kriza, sukobi i otpornost parazita na lekove. Ali postoji i istrošenost onih koji se u prvim redovima bore protiv opasne bolesti. Fondacija Gejts posle mnogo godina ulaganja, odustala je od davanja novca za prvu vakcinu jer je efikasnost mnogo manja nego što se očekivalo – navodi ona.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR