Glas Javnosti

ŠEST ZANIMLJIVIH GENETSKIH KARAKTERISTIKA KOJE SE NASLEĐUJU OD OCA: Rupice na obrazima su jedna od njih

Život
Autor: Glas javnosti

Deca imaju 60% veće šanse da naslede aktivne osobine od svojih očeva, isključivo zato što priroda čini da se ti geni više izraze.

Portal Brajt Sajd posvetio se detaljnom istraživanju ovog biološkog fenomena te identifikovao šest gena za koje je verovatnije da potiču s očeve strane. Prilažemo ih u nastavku...


Visina
Jeste li čuli izraz "visok je kao njegov otac"? Očigledno, ovaj izraz ima naučnu potvrdu. Visina osobe određena je sa najmanje 700 genetskih varijacija nasleđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen za visinu svakog roditelja funkcioniše na malo drugačiji način. Na primer, očevi geni su ključni za podsticanje rasta, a samim tim i visine.


U situacijama kada je otac sklon zdravstvenim problemima sa zubima, veća je verovatnoća da će dete morati češće da posećuje ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube. Problemi od karijesa do općih stomatoloških poteškoća mogu direktno poticati iz očevih usta.

Oblik nosa
Oblik nosa često ima genetsku osnovu. Deca često dele određene karakteristike nosa s jednim ili oba roditelja.

Rupice na obrazima
U mnogim kulturama, rupice na licu smatraju se znakom lepote i privlačnosti. Međutim, naučnici opisuju ove rupe kao defekt uzrokovan skraćenim mišićima lica. Pretpostavlja se da se rupice nasleđuju jer su dominantna genetska osobina i češće se prenose od oca.


Otisci prstiju
Ne postoje dva potpuno ista otiska prsta jer su oni jedinstveni uzorci. Ipak, otisci prstiju bebe mogu podsećati na otiske njenog oca! Obrasci otisaka prstiju su genetske osobine koje se nasleđuju od naših očeva.

Kijanje
Mnogi od nas poznaju barem jednu osobu koja doživljava nekontrolisano kijanje dok gleda u sunce ili jako svetlo. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje poznato je kao Achoo sindrom i verovatnije je da će se preneti sa očeve strane.


Važno je napomenuti da je nasleđivanje genetskih karakteristika izuzetno složen proces i da je moguće da deca naslede različite osobine od oba roditelja. Takođe, životni stil, okolina i drugi faktori takođe igraju ulogu u formiranju pojedinih karakteristika.

Glas javnosti/R06H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR