Bilo da ste poznati ili nepoznati Ana je posvećena i što je najvažnije njen pristup daje rezultate. Svi mi imamo mnoge nedoumice o pravilnoj ishrani i Ana Petrović je svojim odgovorima odgovorila na najčešća pitanja kako bi imali predstavu šta je zapravo zdravo telo i zdrav duh.
Rođena je 10.01.1983. godine u Lazarevcu. Osnovnu školu je završila u Lajkovcu, a Srednju medicinsku školu, farmaceutski smer, pohađala je u Valjevu. Nakon mature upisala je Visoku medicinsku skolu u Beogradu - odsek dijetetičar nutricionista i diplomirala je 2006. godine. Priliku da pokaže svoje tek stečeno znanje dobila je kroz stažiranje u Domu zdravlja Zemun, gde je stekla veliko iskustvo u radu sa velikim brojem trudnica, dojilja i djece. Od 2007. do 2011. je bila vlasnica zdravstvene ustanove “Apoteka Ina”. Nakon više škole upisala je Farmaceutski fakultet i tako postala magistar farmacije.
Vodeći se idejom ali i sopstvenim iskustvom da svaka osoba sa prekomernom težinom treba da redukuje telesnu masu, da je adekvatno održava, da pronađe motiv i postavi realan cilj, kao i da promijeni navike i nauči da prepozna uspeh, 2010. godine je otvorila ”Nutricionistički studio Ane Petrović”. Učestvovala je na velikom broju domaćih i međunarodnih seminara i kongresa iz oblasti farmacije i nutricionizma. Krajem 2019. godine upisala je specijalizaciju na farmaceutskom fakultetu u Beogradu, smer farmakoterapija u farmaceutskoj praksi kako bi proširila znanja u ovoj oblasti i zatim stekla zvanje specijalista farmacije.
Majka je šesnaestogodišnje devojčice i ona je njena najveća podrška. Slobodno vreme provodi sa porodicom i prijateljima. Voli putovanja, egzotične destinacije i degustaciju hrane raznih kuhinja. Rekreativno se bavim sportom, uživa u skijanju, voli ronjenje, brzi hod, pilates i plivanje. Članica je Prvog kluba žena i poslanica Nacionalne konferencije ženske parlamentarne mreže koja se bori za rodnu ravnopravnost žena.
Za sebe Ana kaže:
Neko sam ko je vrlo uporan, posvećen i temeljan, dajem se 100 % i isto očekujem od svojih klijenata. Promena zaista nije laka - ona iziskuje odluku, mnogo truda, vremena, volje i rada. Dijeta, ne podrazumeva izgladnjivanje, već promenu prehrambenih navika i izbalansiran unos svih sedam grupa namirnica. U prvih sedam dana dijete dolazi do izbacivanja zadržane vode i najbrže se vidi prva promena ali tek u drugoj nedelji počinje proces topljenja masti, a ukoliko se osoba izgladnjuje gubiće mišićnu masu. Volja, motivacija, disciplina i istrajnost su ključni da pojedinac istraje i postigne željeni cilj. Neko odustane prvi put, pa uspe iz drugog ili trećeg puta jer više faktora utiče na uspeh.
Od pojedinca zavisi kada je pravo vreme da se obrati nutricionisti za savet ili pomoć. Najčešći razlog posete je prekomerna telesna masa ili gojaznost. Usled stresa, problema i brzog tempa života, pažnju posvećujemo trivijalnim stvarima, a zapostavljamo ono što je suština svega - zdravlje! Sve češće se budi svest kod ljudi o važnosti hrane i njenoj vezi sa hroničnim oboljenjima, koja su uglavnom posledica povećanog procenta masti u telu i kilograma. Insulinska rezistencija, dijabetes, hipertenzija, giht, anemija kao i hormonski disbalans, menopauza, oboljenje štitne žlezde i dr.
Zdrava ishrana:
Ni jedna namirnica ne sadrži sve potrebne nutritivne elemente. Kombinovanjem osnovnih nutrijenata: proteina, ugljenih hidrata, masti i oligoelemenata, organizam dobija sve hranljive materije. Najobilniji i energetski najbogatiji obroci u toku dana su doručak i ručak, jer treba da obezbede energiju za predstojeće dnevne aktivnosti.
Za doručak je najbolje jesti kombinaciju proteina, masti i ugljenih hidrata. Jaja, ovsene pahuljice, povrće, kiselo mlečne proizvode i dr.
Užina sledi tri do četri sata nakon doručka. Za užinu preporučujem voće, salatu, potaž ili šejk. Zavisno od zdravstvenog stanja pojedinca treba obratiti pažnju na glikemijski indeks voća. Užina 2 je uglavnom potrebna deci, sportistima i nedovoljno uhranjenim osobama.
Ručak je najobilniji obrok, treba da bude raznovrstan, nutritivno vredan a ne kalorijski. Za ručak treba jesti kuvano jelo sa povrćem ili ribu ili meso sa povrćem. Za pripremu ručka ne treba koristiti zapršku sa uljem i brašnom. Povrće je najbolje jesti sveže, grilovano, bareno. Salate se mogu kombinovati i jesti neograničeno.
Večera predstavlja poslednji dnevni obrok, sa lako svarljivim namirnicama.
Najvažniji su kontinuitet i organizacija u ishrani i generalno životu. Da bi neko trajno smršao za početak ne sme da gladuje, treba da postavi cilj i unaprijed isplanira obroke. Od poslednjeg obroka do odlaska u krevet treba da prodje barem dva sata, kako bi se naš organizam pripremio za spavanje. Umesto slatkiša konzumirati zdrave zamene poput voća, cejlonskog cimeta, domaćeg džema bez šećera, agave, stevije i dr. Preporučujem svakodnevnu upotrebu diuretskih čajeva poput rastavića, đumbira i maslačka. Bavite se sportom koliko ste u mogućnosti, brzi hod, plivanje, vežbe za oblikovanje celog tela, joga, pilates... svako treba da izabere ono što najviše voli.
Instant uspeh ili mit:
Zagovornik sam individualnog pristupa svakom pojedincu i izradi personalizovanih jelovnika. Najveća greška je što mnogi ljudi žele da se reše kilograma brzo i lako a da uživaju što duže u nekim nezdravim namirnicama, to je nemoguće.
Da bi dijeta bila uspešna važno je čuti potrebe pacijenta, pregledati laboratorijske analize, izveštaje specijaliste, terapiju, stepen fizičke aktivnosti, uraditi potrebna antropometrijska merenja i tek onda dati preporuke i pristupiti izradi jelovnika.
Postoje različite dijete koje isključuju određene grupe namirnica što lično ne podržavam. Da bi telo obavljalo nesmetano svoje funkcije, neophodno je unošenje što više grupa namirnica, raznovrsna i izbalansirana ishrana. Razne dijete su uglavnom zasnovane na kalorijskom deficitu, izgladnjivanju, jednoličnim namirnicama, uglavnom mesne dijete ili samo sokovi. Ukoliko je neko motivisan i ako je odlučio da istraje i istrpi glad, nejelo po svaku cijenu, imaće kratkoročno pozitivan rezultat, ali ovakav način ishrane nije izvodljiv na duge staze. Šok dijete, koje uključuju vrlo brzo mršavljenje i unos jako malo ugljenih hidrata i masti dovode do velikog stresa i disbalansa organizma. Osim fizičkog stresa, postoji rizik od pada imuniteta i negativnih uticaja na psihičko stanje osobe koja se izgladnjuje. Nakon restriktivnog perioda naše oči, glava i telo posežu za velikom količinom hrane! Prejedanjem se povećava procenat masti u telu i dolazi do JO JO EFEKTA
Hidratacija:
Dnevni unos tečnosti je individualan i možete ga izračunati kod zdravih ljudi kada telesnu masu podelite sa 27. Najbolji način čišćenja organizma i uspostavljanja ravnoteže tela je prirodna detoksikacija! Detoks napici koje pijem su zeolit, aloja, aronija, borovnica, sok od zelenog žita, medena voda i dr. Sada možete piti jabukovo sirće razblaženo sa vodom jer ima antibakterijsko delovanje i odličan je antiseptic, ja ga koristim u salatama. Svakodnevno pijem ceđeni sok tako što 1 komad voća razblažim sa vodom. Kada osetim glad između obroka popijem čaj od đumbira sa cimetom ili čaj od nane sa semenom maka. Mak sadrži mnoštvo minerala koji ublažavaju stres i podstiču bolje raspoloženje.
Motivacioni savet:
Jedini put do cilja je - NE ODUSTATI! Volite i poštujte sebe za početak! Hranite se zdravo, idite na redovne sistematske preglede, odmarajte više, pokrenite se i nakon kratkog vremena ćete biti energičnije i bezbrižnije. Jeste izazovno i neko će reći teško izvodljivo, ali bar pokušajte. Ne treba tražiti opravdanja i izgovore, neka glavna motivacija bude vaše zdravlje! Do nas je, samo do nas, ne krivite druge za neuspeh. Vreme je da često izgovaranu floskulu “U zdravom telu zdrav duh” primenite, samo hrabro i garantujem, rezultati neće izostati. Ko želi, nadje način.
Glas javnosti