Glas Javnosti

Razvod nakon dva dana? Evo koliki je tačno vremenski rok za poništenje braka

Život
Autor: Glas javnosti

Kako se razvesti nakon dva dana braka? Ovo pitanje jednog Nišlije podiglo je prašinu na društvenim mrežama, a pored mnogih komentara koji su njegov upit ismevali, stiglo je i nekoliko iskrenih saveta, dok je najčešći bio poništenje.

dvokatica Marina Ivelja za objašnjava da postoje dva načina za prestanak braka - poništenje i razvod, pored prirodnog koji nastupa smrću jednog od bračnih drugova. Ivelja kaže da je postupak poništenja u Srbiji veoma redak, kao i da je vrlo teško dokazati da za njega postoji osnova.
"Kako razvesti brak posle drugog dana venčanja?", upitao je jedan muškarac iz Niša na Fejsbuku. Ovo pitanje otvorilo je Pandorinu kutiju raznoraznih saveta, ali iskustava sugrađana.

Mladoženja nije imao da plati svadbu, odmah su se razišli

Mnogi su zbijali šale na račun nesrećnog Nišlije, dok su drugi pokušavali da ga uteše opisujući sopstvena, ili iskustva bliskih ljudi. Tako, jedna sugrađanka je ispričala šta se dogodilo njenoj najboljoj drugarici.

- 90-ih godina, moja prijateljica se instant zaljubila i posle 3 meseca veze venčanje. Pred kraj svadbenog ručka mladoženja nema pare da plati ceh. Njena rodbina istresla džepove i platila. Iz restorana otišli svako svojoj kući - napisala je A.S.


Bilo je i onih koji su ga "tešili" šaljivim savetima poput - proveri da li je probni period 7 ili godinu dana.

- Možda je probni period mesec dana, proveri - nizale su se sarkastične izjave.

Ipak, najčešći savet bio je poništenje braka. Iako deluje kao najjednostavnije rešenje, advokatica Marina Ivelja kaže da ovaj proces nije nimalo jednostavan niti lak.

- Do poništenja braka dolazi veoma retko i to u vrlo specifičnim slučajevima. Mora da se dokaže da je jedan od supružnika bukvalno nasamaren. Poništenje se uglavnom traži kada se prikrije neka veoma ozbiljna nasledna bolest ili nešto drugo što utiče na njihov zajednički život, a da za to druga strana nije znala pre braka - pojašnjava.

Kada se brak može poništiti?

Brak se može poništiti ukoliko su ispunjeni neki od sledećih uslova:

 • Brak je sklopljen između osoba istog pola
 • Lica koja su sklopila brak nisu dala potvrdne izjave
 • Brak nije sklopljen pred matičarem
 • Brak nije sklopljen radi ostvarivanja zajednice života supružnika (osim kada je zajednica života supružnika naknadno uspostavljena)
 • Brak je sklopljen za vreme trajanja ranijeg braka jednog od supružnika (osim kada je ranije sklopljen brak u međuvremenu prestao)
 • Brak je sklopilo lice nesposobno za rasuđivanje (ukoliko lice u međuvremenu postane sposobno za rasuđivanje, brak je rušljiv)
 • Brak su sklopili krvni, adoptivni ili tazbinski srodnici između kojih sklapanje braka nije dozvoljeno
 • Brak su sklopili staratelj i štićenik
 • Brak je sklopilo maloletno lice bez dozvole suda
 • Supružnik je na sklapanje braka pristao pod prinudom, odnosno kada je kod njega/nje drugi supružnik ili neko treći silom ili pretnjom izazvao opravdan strah
 • Supružnik je na sklapanje braka pristao u zabludi o ličnosti drugog supružnika ili o nekoj njegovoj bitnoj osobini.

Koji je vremenski rok za poništenje braka?

Prema rečima naše sagovornice, vremenski rok za poništenje braka ne postoji, ali moraju biti ispunjeni neki od gore navedenih uslova. Tako, ukoliko jedan od supružnika shvati da je "prevaren" nakon čak i 10 godina, brak se može poništiti.

Ko može da podnese tužbu za poništenje braka?

Kada je reč o bračnim smetnjama koje dovode do apsolutne ništavosti braka, tužbu mogu podneti supružnici, lica koja imaju pravni interes da brak bude poništen, kao i javni tužilac.


S druge strane, tužbu može podneti maloletno lice koje je zaključilo brak kao i zakonski zastupnik do njegovog punoletstva, supružnik koji je brak zaključio pod dejstvom prinude i supružnik koji je brak zaključio u zabludi.

Advokatica dodaje da je u svojoj karijeri imala samo jedan slučaj poništenja braka, kao i da je u Srbiji ovaj postupak veoma redak, te bi Nišlija ukoliko ne ispunjava nijedan od ovih uslova morao da podnese tužbu za razvod braka umesto za njegovo poništenje.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR