Glas Javnosti

RAZLOZI DA OVO NE RADITE: Da li koristite omekšivač za veš?

Život
Autor: Glas javnosti

Kada je u pitanju pranje veša, većina nas se drži jednostavne, proverene rutine. Ubacimo mašinu za pranje veša, dodamo odabrani deterdžent i na kraju dodamo omekšivač.

Dodavanje omekšivača je korak koji mnogi od nas smatraju veoma važnim, što nije iznenađujuće kada uzmemo u obzir da pomaže u smanjenju statičkog elektriciteta i gužvanja odeće, čineći je mekom i mirisnom.

Ali da li ste znali da omekšivač može učiniti više štete nego koristi vama, vašoj odeći i vašoj mašini za pranje veša? U nastavku pročitajte šta omekšivač zapravo radi u pranju i saznajte zašto je najbolje jednostavno prestati da ga koristite. Na kraju, donosimo dve prirodne alternative omekšivačima, koje možete početi da koristite tokom sledećeg pranja veša.


Omekšivači mogu izazvati alergije

Kod ljudi koji imaju osetljivu kožu ili pate od ekcema, omekšivači mogu izazvati alergijsku reakciju. Može se javiti kao svrab ili zapaljenje kože, a u težim slučajevima može izazvati i respiratorne probleme. Omekšivači često sadrže kvaternarna jedinjenja amonijuma, za koja su istraživanja pokazala da mogu izazvati astmu, kao i iritaciju kože.

Ako sumnjate da imate alergijsku reakciju na omekšivač, odmah prestanite da ga koristite i potražite medicinsku pomoć ako je potrebno. Moraćete ponovo da operete odeću koja je bila u kontaktu sa omekšivačem pre nego što je ponovo obučete.

Omekšivači mogu oštetiti odeću

Pojednostavljeno rečeno, omekšivač radi tako što stvara poseban „premaz“ na odeći koji je čini glatkom i mekom. Međutim, ovo smanjuje sposobnost upijanja tkanine, što u nekim slučajevima može biti izuzetno nepoželjno. Na primer, peškiri više neće dovoljno efikasno da apsorbuju vodu ili sportska odeća neće moći da apsorbuje znoj tokom vežbanja.

Pored toga, ako svaki put koristite omekšivač, on će verovatno početi da se nakuplja u odeći i sprečava adekvatnu apsorpciju vode ili deterdženta tokom pranja. Rezultat su neefikasni ciklusi pranja, a posledica mogu biti neprijatni mirisi „zarobljeni” u odeći, kojih je veoma teško otarasiti se.


Omekšivači mogu oštetiti mašinu za pranje veša

Omekšivač ne radi ni za vašu mašinu za pranje veša. Čak i kada se razblaži, to je gusta supstanca koja može ostaviti ljigav talog u fioci za deterdžent, gde se može formirati buđ. Pored toga, omekšivač tokom dužeg vremenskog perioda može čak uticati na začepljenje cevi i odvoda, uzrokujući da mašina za pranje veša prestane da radi.

Omekšivači ne doprinose čistoći odeće

Iako neki veruju drugačije, omekšivač ne pomaže u procesu čišćenja. Deluje slično kao i regenerator za kosu, pokrivajući odeću nevidljivim premazom koji je omekšava i dodaje više mirisa. Ako biste pokrenuli ciklus pranja samo sa omekšivačem, odeća ne bi bila čista, ali s druge strane, ako biste ciklus pranja koristili samo sa deterdžentom, snaga čišćenja se ne bi smanjila.

Omekšivači imaju negativan uticaj na životnu sredinu

Većina omekšivača sadrži sastojke na bazi nafte i nisu biorazgradivi i vremenom mogu prouzrokovati značajnu štetu životnoj sredini. Poznato je da takozvana kvaternarna amonijum jedinjenja mogu biti opasna po morski život i ključni su sastojak većine omekšivača.


Pored toga, trebalo bi da razmislite i o pakovanju. Prestanak upotrebe plastifikatora znači i smanjenje plastičnog otpada.

Na sreću, postoje jednostavne alternative koje će vaš veš održati mekim uprkos tome što ne koristite omekšivač.

Da biste omekšali veš, dodajte ½ šolje sode bikarbone ili ¼ šolje destilovanog belog sirćeta. Ako vam je miris sirćeta previše intenzivan, možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja. Važno je samo zapamtiti da nikada ne dodajete sirće ako koristite izbeljivač jer izaziva stvaranje opasnih isparenja.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR