Glas Javnosti

RAST CENA VIKENDICA I ZEMLJIŠTA U SRBIJI!

Život
Autor: agroinfo

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da se vikendice po Zlatiboru prodaju i za više od pola miliona evra, koliko, koštaju i vile po Beogradu.

Korona virus donela je neverovatan rast cena nekretnina i zemljišta. Po pojedinim vikend naseljima cene vikendica su išle do skoro cene dvosobnog stana u Beogradu - od 1.500 evra u Sremskim Karlovcima, do 580.000 evra za koliko je treženo za vikendicu u Čajetini, navodi RGZ.

Najskuplja vikendica u ovoj opštini Zlatiborskog okruga prodata je za 253.000 evra, dok je u istom periodu prošle godine prodata kuća za duplo više.

Placevi i do 100.000 evra
Zlatar, Zlatibor, Divčivare, Tara - planine koje ubedljivo postaju top destinacije i po tražnji, ali i cenama.

Na Zlataru, iznad Nove Varoši, nikad se nije više gradilo, a i interesovanje za placeve je nezapamćeno. Cene dostižu i do 10.000 evra za ar zemlje na najatraktivnijim lokacijama. Najjeftiniji placevi, koje su vlasnici do pre nekoliko godina nudili po bagatelnim cenama, sada koštaju i više od 3.000 evra. Na nekada neiskorišćenom zemljištu polako niču čitava turistička naselja. 

Na Zlatiboru ar dostiže i svih 100.000 evra i to u centralnim zona gde investitori sve više grade stambene zgrade koje kasnije prodaju kao apartmane. Cena je veća nego za ar zemljišta na kome se nalaze kuće po Beogradu, a koje na placu od 2-3 ara mogu da se kupe i za 150.000 evra.

Ar zemlje u ekstra građevinskoj zoni na Zlatiboru do pre godinu i po, dve, koštao je od 40 do 50 hiljada evra, a sada i više nego duplo.

Placevi na Divčibarama trenutno se prodaju po ceni od 2.000 do 3.000 evra za ar u zavisnosti od lokacije i komunalne opremljenosti.

Od ove planine, međutim, tek se očekuje, što zbog blizine prestonici, što zbog odluke čelnika da se ulaže u infrastrukturu. Cena nekretnina već je počela da raste, pa je tako minimalna vrednost kvadrata novogradnje oko 1.000 evra, uz tendenciju daljeg povećanja. 

Cene placeva su u pojedinim vikend naseljima Tare takođe su skočile, ako ne i duplo. Aktuelni su Mitrovac, Sekulići, Osluša, Sokolina, Račanska Šljivocia, pa čak i Zaovine gde nema mnogo građevinskog zemljišta. Manje je interesovanje za Kaluđerske bare jer je dobar deo pacela u vlasništvu Ministarstva odbrane i manastira Rača.

Zavisno od sredine, cena placeva se sada kreće 1.500 – 2.000 evra po aru, dok su pre korona virusa one nuđene za 800 – 1.000 evra.

Kako je navedeno u izveštaju RGZ-a "u prvoj polovini 2020. godine na teritoriji Republike Srbijie prometovana je 551 vikendica, što je za 39 odsto više u odnosu na isti period 2019. godne. Najviše vikendica je prodato u regionu Vojvodine".

"Primetan je i veći broj kupoprodaja vikendica sa cenom većom od 20.000 evra u odnosu na isti period 2019. godine", navode u RGZ.

Izvor:blic.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR