Glas Javnosti

PRESECITE NA VREME: Zašto je korisno da se zapitate „šta može poći naopako“ pre nego što bilo šta uradite?

Život
Autor: Glas javnosti

Pre nego što bilo šta uradite, korisno je da se zapitate šta može poći naopako. To nije pesimistički pristup, već razumna predostrožnost, koja vam može uštedeti vreme, trud, novac, bol u srcu i mnogo muke.

Postavite sebi to pitanje pre nego što pošaljete mejl, date javnu izjavu, podnesete rad, ili doneste odluku da uradite nešto što bi vas moglo dovesti do toga da se na kraju pomislite ovo mi uopšte nije bilo potrebno

Naročito je važno da se zapitate šta može poći naopako kad ste u nekoj vrsti žurbe i nestrpljenja, skloni da se prepustite impulsu, ili pod nabojem da „presečete“ i da se nešto napokon desi, makar i negativno (a u tom raspoloženju su najveće šanse da će i biti negativno).

Prečesto uopšte ne razmišljamo dovoljno pre nego što stupimo u akciju. Koliko puta ste dobili poruku ili mejl na koji je vaša reakcija bila: da li je moguće da je ovo ozbiljno, šta li je ova osoba mislila? Ima ljudi koji se bez ikakvog preispitivanja ponašaju nepristojno, prave uvredljive gestove i grubo vam se obraćaju, pa vas čak i izdaju, „ispaljuju“ i ignorišu, da bi vam se, u trenutku potrebe, bez ustezanja obratili tražeći uslugu.


Kako se tada osećate? Zaprepašćeno i zbunjeno – šta ova osoba misli? Da li je prosto drska i bezobrazna, ili nesvesna svojih postupaka – ili i jedno i drugo. Stavljaju vas u položaj da ih „naučite pameti“ da postupite osvetnički, da im kažete da nisu zaslužili vašu pomoć, ili da ih otvoreno pitate zašto se vama obraćaju, kad su vas tako loše tretirali.

Ali, to ide mnogo dalje od ličnih odnosa i interakcija, koštajući ljude vremena, truda, novca i drugih stvari. Na mnogo nivoa i načina stvari mogu poći po zlu, a mnogo takvih stvari bilo je moguće sprečiti u startu – da je neko odgovoran i svestan razmislio o tome šta može poći naopako.

foto:pixabay

Kada se rutinski zapitate šta može poći naopako, to može biti važna kontrolna tačka, kao što je čekiranje da li nosite odeću, pre nego što izađete napolje. Može vam pomoći da upravljate osećanjima i da vaši postupci ne budu emocionalni i reaktivni.

To može biti provera potencijalne oholosti, preteranog samopouzdanja ili potcenjivanja drugih (kao i precenjivanja), koja će vas sprečiti da budete grubi, neprijatni i uvredljivi, već da sve oko sebe tretirate sa poštovanjem i empatijom. A ako sa te tačke krećete u reklamnu kampanju, planiranje budžeta, proširivanje proizvodnje – stavite stvari u perspektivu i podignite ih na viši nivo – jasno vam je o kakvim posledicama govorimo, kada kažemo „gubitak vremena, novca, energije“.


To ne znači da treba da razvijate anksioznost i hranite strahove.
 Ne znači da treba da drhtite sklupčani na podu kupatila (u svim filmovima se to dešava u kupatilu) okruženi demonima svega što može krenuti po zlu – jer, kada se zapitate šta može poći naopako, odgovor je SVE.

Ako ste skloni panici i anksioznosti, verovatno ste neprekidno zabrinuti zbog svega što može krenuti po zlu, a to vas može paralisati i sprečiti da funkcionišete. A ako ste paralisani i ništa ne učinite, to je takođe spada u ono što može poći naopako i izazvati neželjene posledice.

foto:pixabay

Shvatanje šta može poći naopako predstavlja orijentacionu tačku na kojoj razumno procenjujete moguće posledice, da biste sprečili one koje možete
 i pripremili rezervne planove za više scenarija, i na kraju, da bi prihvatili rizik da SVE pođe naopako. Čak i u tom slučaju bićete spremniji za kontrolu štete i saniranje posledica, jer nećete biti previše iznenađeni i skloni da se prepustite očajavanju i beznađu.

Šta može poći naopako – može vas opomenuti da povedete računa o detaljima, da još jednom proverite izvore informacija, da promislite dva puta pre nego što presečete, da „prespavate“ i donošenje odluke ostavite za sutra, kad budete odmorni i bistre glave.
 


Može vam pomoći da preformulišete poruku, tako da izražava više poštovanja, ili bude manje formalna i toplija, a da ipak izražava poštovanje. Ili da odlučite da sačekate sa podizanjem kredita, ili da ne naručujete te patike preko Interneta. Ili da ne dajete otkaz, pre nego što osigurate novi posao i da smislite plan B (osigurate odstupnicu) u slučaju da novi posao uopšte nije bolji od starog.

Naravno, ne možete predvideti sve negativne ishode, a možda ne možete sprečiti ni one koje možete predvideti, ali barem možete uraditi ono što je do vas da ih ublažite ili se za njih pripremite.

Da biste usvojili ovu strategiju, zaista nije potrebno ni vreme, ni trud. Ništa vas ne sprečava da napravite mentalni korak unazad i zapitate se šta može da krene naopako, pre bilo kakve akcije.

Uostalom, ako to radite, šta može poći naopako?


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR