Glas Javnosti

POMOZITE SVOM LJUBIMCU TOKOM PRAZNIKA: Kako ga zaštititi od petardi i vatrometa?

Život
Autor: Glas javnosti

Doček Nove Godine i proslave raznih veselja asocijacija je za vatromet i petarde, a veliki broj vlasnika se boji kako će njihovi ljubimci podneti ove intenzivne zvuke.

Ovo je vreme kada se i najčešće gube kućni ljubimci, jer od pretrpljenog straha umeju insitinktivno da pobegnu.

Mnoge životinje se plaše buke i glasnih zvukova poput praska petardi, pa je zato potrebno obratiti posebnu pažnju na ljubimce u periodu novogodišnjeg veselja. Sledećih nekoliko saveta, pomoći će vam da osigurate bezbednost svom ljubimcu.

PSI

- Nemojte ostavljati psa samog napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pas vezan. Životinja se može uspaničiti, pokidati lanac i pobeći, ili se može povrediti ili ugušiti ukoliko se upetlja u lanac.

- Obezbedite svom ljubimcu šetnju i rekreaciju tokom dana. Izbegavajte da ga puštate sa povoca, naročito ukoliko pada sneg ili u večernjim časovima.

- Nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa. Mnogi psi se jako uplaše ovih zvukova, i u panici se mogu otrgnuti sa povoca, pobeći i izgubiti se. Ovo je najčešći način gubljenja ljubimca u vreme novogodišnjih praznika.

- Zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u periodu kada se čuju petarde i vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.

- Dozvolite vašem psu da potraži zaklon ispod kreveta ili u uglu sobe ukoliko to želi.

- Ukoliko je vaš pas posebno sklon stresu usled buke koju izazivaju petarde i vatromet, porazgovarajte sa veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ bi trebalo dati pre nego što počne buka od petardi u novogodišnjoj noći, kako bi na vreme počeo da deluje. Nikada nemojte ljubimcu davati sedative (kao ni bilo koje druge lekove) na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa veterinarom!

- Mikročipujte svog psa i obavezno mu zakačite identifikacioni privezak na ogrlicu, kako biste osigurali njegov povratak kući ukoliko slučajno pobegne i izgubi se.

- Nemojte voditi ljubimca na gradske dočeke Nove Godine. Velika gužva i bučni spektakli bacanja petardi i puštanja vatrometa mu nikako neće prijati.

- Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimca u delu kuće u kome je bezbedan, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje pas može oboriti ili uništiti. Razmislite o smeštanju ljubimca u pansion ili mu na neki drugi način obezbedite brigu dok ste odsutni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR