Štiti srce
Smatra se da crveno vino ima učinak na zaštitu kardiovaskularnog sistema, kao i da redovnom konzumacijom, ali u umerenim količinama, utiče i na smanjenje mogućnosti razvoja srčanih bolesti. Ipak, naučnici upozoravaju da je to verovatno povezano i s načinom života koji uključuje i prehrambene navike. Naime, crveno vino deluje pozitivno kada je kombinaciji s jelovnikom punim voća i povrća.
Utiče na dugovečnost
Istraživanje koja je objavljeno 2014. godine, a koje je pratilo osobe tokom nekoliko desetina godina, pokazalo je da je vrlo verovatno resveratrol, u kombinaciji s adekvatnom zdravom ishranom, razlog zbog kog su neki ljudi dugovečniji od drugih. Upravo se zato preporučuje da se čaša crvenog vina pije uz jela iz mediteranske kuhinje ili dobro balansirane obroke prema svom nahođenju.
Poboljšava raspoloženje
Nije tajna da čaša vina poboljšava raspoloženje, ali sada je to i dokazano. Naime, rezultati već ranije spomenutog istraživanja pokazali su da se ljudi lakše opuste i postanu bolje volje u okruženju koje smatraju negostoljubivim ako konzumiraju čašu vina.
Bori se protiv upala
Crno vino prepuno je polifenola, sastva kao što su resveratrol, tanin i katehin. Ovi polifenoli prepuni su antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Upravo je zato crno grožđe, od od kog se pravi ovo vino, često sastojak krema za lice, naročito za kožu sklonu upalnim procesima kao što su akne i crvenilo.
Negativne strane?
Kao i svaka hrana ili piće, i crveno vino ima drugu stranu medalje. Stručnjaci uvek ističu prednosti, ali kada govorimo o tome, misli se na povremenu čašu vina, ne na njegovo redovno ispijanje. Upravo ćemo takvom ravnotežom našem telu omogućiti da istinski iskoristi ono najbolje od vina.
22 min